До Часног крста и поред хладноће

Поводом Богојављења, великог хришћанског празника, данас се широм Србије пливало за Часни крст.

Тако је било и на Јужној Морави код Катуна, где хладно време и температура испод нуле није омело 14 пливача, међу којима је била и једна дама, да скоче у воду и пливају до крста. Пливачи су били из Бобовишта, Доњег Адровца, Глоговице, Житковца, Алексиначког Рудника и Липовца код Ражња. Пре такмичења, поред реке је одржано водоосвећење, а након тога су се пливачи покропили и добили благослов.

Раздаљину од 33 метра први је препливао двадесетједногодишњи Александар Ђурић са Алексиначког Рудника који је прошле године до крста стигао други. За њим су ове године до Часног крста стигла браћа Костадиновић из Бобовишта. На друго место пласирао се Драган, прошлогодишњи победник, а на треће Дејан, победник пливања 2019. године.

Сва тројица такмичара награђени су пехарима које им је уручио Далибор Радичевић, председник општине Алексинац. Уз то победник је награђен крстом који је направио столар Славиша Стојановић из Добрујевца.

‒ Узимајући у обзир ситуацију око епидемије короне, нисмо ни очекивали велики број пливача. Задовољни смо бројем од 14 пливача, иако је то упола него прошле године. Наравно, ове године такмичење је протекло без већег броја посматрача, јер је препорука била да се пливање одржи без публике, али ипак је било људи у мањем ‒ рекао је за наш портал јереј Стефан Милановић.

Такмичење за Часни крст, девети пут заредом, организовала је Црвена општина у Станцима и Сепарација „Јаковљевић и синˮ.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

fourteen + sixteen =