Преминуо некадашњи председник Фонда за пољопривреду општине Алексинац

Радомир Стојановић, некадашњи председник Фонда за развој пољопривреде општине Алексинац и радник Општинске управе преминуо је 11. новембра 2022. године у 56. години живота.

Тим поводом Друштво пчелара Алексинац је са дубоким жаљењем и пијететом обавестило на сајту СПОС-а чланове о његовој смрти уз напомену да је Радомир био прва особа која је увидела значај пчеларства за општину Алексинац, и 2003. године обезбедила прве бескаматне кредите за пчеларе, а од 2004. године и бесповратне субвенције за пчеларску опрему, те се тако Алексинац уврстио у прве три општине у Србији које су започеле субвенционисање пчеларства, које и данас траје.

Стојановићев значај за оснивање Фонда истиче и некадашњи председник општине, а сада актуелни одборник и председник ОО ДСС Иван Димић. Радомир је учествовао и у јавном животу наше општине и после промена 2000. године је био члан Извршног одбора ове странке, а до 2012. године и члан ОО ДСС.

Запажен рад у Фонду покојног Стојановића истиче и тадашњи председник Удружења „Јагодаˮ из Гредетина Нинослав Миљковић, напомињући да је допринео обезбеђивању средстава за увоз садног материјала јагода из Холандије који је омогућио да ово подручје у то време буде лидер у јагодарству, у целој Србији.

Сличног мишљења о Радомировим активностима у Фонду је познати сточар Срба Трифуновић из Лужана који је имао прилику да са њим сарађује као председник Удружења сточара Алексинац. Трифуновић каже да је Стојановић са покојним професором Јакшићем подстицао оснивање Удружења и увођење субвенције за осемењивање крава јачајући тада тако генетски потенцијал говедарства у нашој општини.

Наш медиј Радио Алексинац је имао прилику да сарађује са Стојановићем на организовању мини пољопривредног сајма у Алексинцу, односно изложбе алексиначких сточара, 2009. године.

Сахрана Радомира Стојановића ће се обавити данас, у понедељак 14. новембра у 13.30 сати на Новом гробљу у Алексинцу. 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

8 − 2 =