Преминула жена коју Алексинчани не воле

Дан пре него што обележавамо годишњицу НАТО агресије над тадашњом СР Југославијом стигла је вест да је преминула једна од учесница догађаја који су претходили страдању народа на овим просторима. Јуче је преминула, у 84. години, Медлин Олбрајт, бивша државна секретарка САД-а, која је ову функцију обављала пре и за време агресије над Југославијом. Ту вест је саопштила њена породица, а пренели су сви значајнији медији у свету и код нас.

Она је била 64. амерички државни секретар, а уједно и прва жена на тој функцији. Током њеног мандата бомбардована је СР Југославија 1999. године, а остаће упамћена као велики заговорник НАТО интервенција. Олбрајтова је рођена 15. маја 1937. године у Прагу, у тадашњој Чехословачкој. Њен отац Јозеф је био чешки дипломата у Чешкој амбасади у Београду све до Другог светског рата када је породица отишла у Лондон. У послератној Југославији Јозеф поново постаје дипломата у Београду, у граду где је Медлин Олбрајт са породицом провела пола детињства. Како наводе медији сумња се да је она преминула од последица рака.

Алексинац је за време НАТО агресије у више наврата бомбардован и претрпео је значајну материјалну штету са губитком људских живота. Први злочиначки чин се десио 5. априла када је погођен са шест пројектила велике разорне моћи и тада је погинуло 11 цивила. Поред осталог, и због овога, име Медлин Олбрајт је међу Алексинчанима омражено јер асоцира на жену која је заговарала рат који продуктује оваква зла.

Насловна фотографија: Илустрација (извор: Фејсбук страница “Алексинац вечити”)

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

4 × three =