Ми смо били прва колатерална штета

Полагањем цвећа на  споменик НАТО жртвама у улици Душана Тривунца данас је обележена двадесеттрећа годишњица од почетка бомбардовања Савезне Републике Југославије.

Поред представника Локалне самоуправе и Уније бораца народноослободилачких ратова, цвеће су на споменик положиле и делегације удружења Резервних војних старешина и Пензионера општине Алексинац.

Како су истакли присутни на овом скупу, слике су још увек свеже, а ране нису зацељене. Јесте да је стамбени фонд обновљен, али ништа није заборављено. Тих дана бомбардовања живо се сећа Драгослав Ненадовић, члан Ратног штаба.

− Алексинчани су доживели катастрофу. Ми смо били прва колатерална штета на свету. Ми смо први цивили који су невино страдали, невино бомбардовани из не знам којих разлога. Још увек нема одовора на питање зашто је Алексинац бомбардован. Шест пута је наше подручје и наш град бомбардован, а осим страдања људи уништена нам је и комплетна привреда. Тако да,  до данашњег дана се нисмо опоравили од тога. И поред бомбардовања и поред штете и поред жртава и поред тих ужасних сцена у Алексинцу је био мирно. Оно што је на мене оставило посебно утисак је солидарност. Људи су били врло солидарни, дружили су се, сарађивали, крили су се у подрумима, ми нисмо имали склоништа, ми смо били отворен град, нисмо имали ни противавионску заштиту − рекао нам је Ненадовић.

Након пригодне комеморативне свечаности и полагања венаца у Алексинцу, делегација Удружења бораца народноослободилачких ратова обишла је и споменик у Горњем Адровцу цивилима које су Бугарски окупатори стрељали фебруара и марта 1917. године као одмазду за Топлички устанак.

Комеморативна свечаност завршена је полагањем венаца испред спомен-плоче на Дому културе у Доњој Пешчаници погинулог војника Бојана Цветановића из овог места, који је страдао 1999. године у близини Урошевца за време служења редовног војног рока.

Иначе, Одбор за обележавање историјских догађаја, годишњица и јубилеја општине Алексинац, 5. априла званично ће обележити 23. годишњицу бомбардовања Алексинца, када је погинуло 11, а повређено 50 грађана.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

fourteen + three =