Премијерка у Алексинцу о болници, путевима и запошљавању

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић, министарка привреде Анђелка Атанасковић и министар здравља Златибор Лончар су данас у оквиру вишедневне посете Нишавском округу посетили општину Алексинац. Обишли су Општу болницу и погон у изградњи „Магнеˮ. Са представницима алексиначке локалне самоуправе се разговарало о неколико значајних пројеката за општину Алексинац.

Одговарајући на питање нашег новинара да ли ће бити реализована поправка коловоза на старом ауто-путу који је сада регионална деоница и који су конкретни добици за грађане општине Алексинац након њене данашње посете, премијерка је истакла да је циљ њеног обиласка локалних средина да се упозна са актуелним проблемима.

– Грађани могу да очекују овакве ствари. Рецимо, да знам да нешто касни, да сам ту да се уверим сопственим очима и да одмах позовемо и реагујемо у тој ситуацији, као што сам рецимо сада на путу од Ражња до Алексинца окренула Марка Благојевића да видим шта се дешава и са постројењем за пречишћавање отпадних вода и какав нам је план за водоводну мрежу. Ја нисам у Алексинцу свакако први пут, били смо овде и када смо отварали прву фазу фабрике „Магнаˮ. Тако да, то су неки конкретни бенефити и користи за грађане Алексинца, нова радна места, локална инфраструктура. Трудимо се и дајемо све од себе. Најважније да сам на локалу и да разговарам са људима и видим шта је потребно – казала је премијерка.

Она је још и додала да радови, пре свега, у путној и железничкој инфраструктури имају за циљ подизање квалитета живота у Републици Србији, али и да млади људи остају у оним местима где су рођени, да могу лако да дођу до радних места и ако она нису отворена рецимо у Ражњу или Алексинцу, али да остају овде да живе.

 

Председник општине Алексинац Далибор Радичевић, изразивши задовољство што су у посету локалној заједници дошли премијерка и министри, оцењује то као добар знак да ће се заједничким напорима решавати проблеми са којима се сусреће овдашња самоуправа. О конкретним разговорима први човек општине говорио је за наш медиј.

– Што се тиче конкретно разговора који смо водили са премијерком, односи се на Општу болницу у Алексинцу и помоћ коју ће организовати у наредном периоду, чим буду звршени пројекти за адаптацију дела зграде за потребе постављања скенера да бисмо поставили ту нову службу у Општој болници. Било је и речи о томе да убрзамо процедуру реконструкције зграде и постављање дијализног центра у Алексинцу, јер око 60 пацијената сваке недеље два пута недељно вози се до Ниша. Оно што смо још причали јесте помоћ у реализацији неких пројеката које финансира локална самоуправа где имамо потребе да добојемо сагласност Дирекције за имовину пошто су то парцеле на којима они имају власништво, а ми смо предвидели нашим буџетом да се уради реконструкција. У питању је сам улаз у Алексинац, кружни ток на улазу код бензинских пумпи. Потребна нам је и сагласност дирекције за имовину за сређивање дворишта испод општине где бисмо ону велику површину која је тренутно неуређена привели намени. Да бисмо добили још одређен број паркинг места и зелену површину за станаре зграде, да имају где да изађу – каже Радичевић.

Први човек општине каже да је било и речи о томе да се доведе још нека инвестиција која би за Алексинац била значајна.

 

– Имамо велики број људи који још увек траже посао, тако да ће нам њихова помоћ и у налажењу потенционалног инвеститора веома значити. Било је речи о инфраструктурним пројектима, о путевима. Конкретно, тражили смо да се што пре крене са градњом новог коловоза на старом ауто-путу, како га ми зовемо. Не само због фирми које га користе, већ због тога што је то и обилазница око Алексинца. Имали смо обећање да ће 15. јуна кренути радови. С обзиром да нису кренули радови, извршили смо и додатни притисак да се што пре крене са тим, јер је то изузетно значајан путни правац за нормално функционисање општине ‒ објаснио је Радичевић.

Министарка привреде Анђелка Атанасковић је изразила задовољсто како тече реализација инвестиције коју спроводи компанија „Магнаˮ истакавши да су већ у овој фази испњени уговорени услови. Она је представнике медија информисала да је са челницима алексиначке општине разговарала о могућности градње још једне фабрике.

– Фирма „Магнаˮ је одлична и она у Оџацима има већ две фабрике са преко две хиљаде радника. Нама је драго што је у Алексинцу одлучила да отвори своју трећу фирму и по уговору који смо склопили имају обавезу да упосле најмање 570 људи. То су испунили већ и сада, а чујемо да ће то бити и већи број. То је за Алексинац одлично. Са председником општине смо причали да можда можемо успети још једну фирму да доведемо у неком следећем периоду. Биће добро ако се „Магнаˮ буде ширила – каже министарка и додала да је долазак премијерке добар знак да ће република помоћи локалној самоуправи у изградњи инфраструктуре која би утицала на опредељење инвеститора.

Премијерка ће са својим тимом и наредних дана бити у посети општинама Нишавског округа.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

19 − nineteen =