Bazar zdravlja

Преко сто грађана на „Базару здравља”

Базаром здравља, односно акцијом бесплатног мерења шећера у крви и крвног притиска, која је одржана данас на платоу испред Дома културе у Алексинцу, алексиначки Дом здравља је обележио 7. април – Светски дан здравља који је уједно и дан оснивања Светске здравствене организације. Слоган овогодишње акције је „Примарна здравствена као основ универзалне покривености здравствене заштите”.

У разговору за наш портал др Сузана Николић, лекар Дома здравља у Алексинцу, каже да је циљ овогодишње акције да се истакне значај примарне здравствене заштите и покаже да је здравље једно од основних права грађана.

Suzana Nikolić ‒ Радници који раде у примарној здравственој заштити су веома битни за рад са становништвом. Углавном они су први који људима пружају здравствену заштиту и упознају их са њиховим правима у овој области. Треба рећи да је веома важно спровођење превенције болести, јер се тиме утиче на побољшање здравља становништва и правилно лечење, а касније и на рехабилитацију. Они који раде у примарној здравственој заштити познају навике становништва, јер им здравствену заштиту пружају у месту њиховог боравка, а то је од пресудне важности за нека хитна стања или ванредне ситуације ‒ наглашава др Сузана Николић. 

Акција мерења крвног притиска и шећера у крви трајала је од девет сати до поднева, а за то време преко стотину грађана је искористило прилику да провери своје здравствено стање.

Bazar zdravlja

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

two × two =