Порука духовне трибине: хедонизам и материјализам потискују веру

Центар за културу и уметност синоћ је био домаћин прве духовне трибине коју организује у сарадњи са Црквеном општином Алексинац. Тема трибине било је духовно трагање и сурогати вере. О проблемима на које човек може да наиђе у трагању за смислом живота говорили су др Милош Крстић, онколог и јереј Југослав Ћурчић.

Пост, молитва и разговор са духовником могу помоћи човеку да превазиђе проблеме које има, каже свештеник Југослав Ћурчић, додајући да је то искусио током мисионарског рада са завнисницима.

‒ Пут је дугачак, мукотрпан и трновит, али кроз савремене методе које имају своје утемељење у традиционалном то сигурно може да се превазиђе. Кроз рад заједнице „Земље живих” чији сам ја старешина и духовник био четири године, то сам видео и доживео и даље сам у контакту са људима који су на врло успешан начин пребродили проблем зависности од коцке, алкохолизма, наркоманије и који су победили и депресију и анксиозност и дан данас су у контакту са мном и живе црквеним животом – каже јереј Ћурчић.

Шта је живот, који је његов смисао и шта се дешава након њега су питања на која вечито тражимо одговоре, каже др Милош Крстић, али се у данашње време људи све више окрећу пролазним вредностима, док оне исконске занемрују.

‒ Модерно време у коме ми живимо нажалост одликује недостатак вере, наде и љубави, и општа отуђеност. Тренутно су доминантни хедонизам и материјализам, те се потискује свака мисао о пролазности, о смрти. Мислим да је за западну цивилизацију која је тренутно доминантна смрт табуизирана тема. Страх од смрти се потискује. Права вера није бежање од страха већ потрага за смислом, царством божијим које је у нама – објашњава доктор онкологије Милош Крстић.

Tрибини присуствовао је велики број грађана, а да за ову тему влада велико интересовање потврдило је њихово активно учешће током трибине и велики број питања. „Разговори о практичним питањима вере” тема су наредне духовне трибине, која ће се одржати у среду, 10. априла.

Један коментар

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

two × five =