kulturno stvaralastvo1

КУД-ови чувају традицију

Културно стваралаштво на селу, које годинама организује Центар за културу и уметност Алексинац, најзначајнија је и скоро једина манифестација у културном животу села која има задатак да очува традицију и културну баштину. Циљ ове манифестације је да очува и продужи постојање српских традиционалних песама, игара и обичаја који су нажалост на прагу да саставим нестану, а такође да прикаже лепоту, квалитет и разноврсност наше културне баштине.

goca zivanovic─ Не би требало заборавити традицију и обичаје, нити их се одрицати, јер ако се одрекнемо својих обичаја чини се као да се одричемо својих предака, наслеђа и корена. Што рече писац, ако један народ жели будућност треба да памти своју прошлост, да чува корене и негује традицију. Чувари традиције код нас, а и уопште јесу Културно-уметничка друштва и ја им се овим путем још једном захваљујем за све оно што тако здушно раде, што са толико много пажње и толико много љубави приказују свима нама, односно што чувају све оно наше што некад бејаше ─ каже стручни сарадник Центра за културу и уметност Гордана Живановић.

У нашој општини ове године ради 11 Културно-уметничких друштава и овогодишња манифестација ће у четири наврата, односно у четири дешавања, окупити сва та друштва. Ове године су домаћини сва она Културно-уметничка друштва која нису у могућности да у својим Домовима културе, пошто их немају, дочекају неког. Тако да су домаћини овог пута изнајмили простор, односно изнајмили Домове културе, како би се и они показали као домаћини, јер улога домаћина је наравно увек обимнија од улоге гостију.

Први догађај је у суботу, 13. априла, у Дому културе у Житковцу где ће домаћин бити Тешица, односно Културно-уметничко друштво “Дејан Јовановић Деша”, а Културно-уметничко друштво “Младост” је овога пута гост на свом терену.

За 20. април заказан је други сусрет у Дому рудара на Алексиначком Руднику. Тада ће домаћин бити Културно-уметничко друштво “Пантелеј” из Краљева, а гости су Културно-уметничка друштва “Алексиначки Рудник” са Алексиначког Рудника и “Бисер” из Дражевца.

Након краће паузе због Ускршњих и Првомајских празника, Културно стваралаштво на селу се наставља 11. маја, опет у Дому културе на Алексиначком Руднику. Овога пута домаћин ће бити Културно-уметничко друштво “Рутевац” из истоименог села, а гости су Културно-уметничка друштва “др Никола Јанковић Ниџа” из Кормана “Стојан Живковић Столе” из Трњана.

Последње, четрвто дешавање је 18. маја у Дому културе у Мозгову где ће улоге разменити Културно-уметничка друштва “Мерак” из Вукашиновца и “Буковик” из Мозгова које је код своје куће гост.

Очекивање организатора је да ће и овогодишња манифестација протећи у најбољем реду са доста музике, песме и игре, а као што традиција налаже, најбоље тачке ће публика поново видети прве вечери манифестације „На морави воденица стара“ у Алексинцу, средином јула месеца.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

2 × 3 =