Након резидбе, у наредном периоду предстоји класично зимско третирање воћњака. Оно што је можда новина у односу на претходне године је актуелна препорука да се оно обави са сумпорно-кречном мешавином. Према речима стручњака, она се показала као економски много исплативија и у овим нашим условима, где смо сведоци да је мања количина падавина и суво време, и те како је ефикаснија заштита.
− Препорука за прављење ове мешавине је да на хиљаду литара воде или по хектару иде 18 килограма сумпора у праху и 10 килограма негашеног креча. Поступак је да се прво са мањом количином воде размуте негашени креч и сумпор, а затим у остатак течности то долије и том мешавином третира воће − објашњава Душан Стојановић, саветодавац у Пољопривредно стручној и саветодавној служби Ниш.
Наиме, са овом заштитом треба започети када воћке уђу у фазу бубрења пупољака (никако пре тога), а пре фазе појављивања зелене тачке, то јест зеленог ткива које можемо да видимо на врху пупољака.