Представљени ученички научни радови у оквиру пројекта „Мали Вук”

У сали Дома омладине данас је одржана симулација научне конференције, у оквиру пројекта „Мали Вук”, где су ученици основних и средњих школа представили своје научне радове из области српског језика и књижевности.

Пројекат „Мали вук” покренуле су Данијела Милчић Ђошић, наставница српског језика и књижевности у ОШ „Вук Караџић” у Житковцу, и Јелена Павловић Јовановић, са Филолошко-уметничког факултета Крагујевац, са циљем да се ученици, можда будући научни радници, упознају са целокупним процесом израде научних радова, од писања, презентовања па до представљања на скуповима, конференцијама или семинарима.

− Данас смо имали један део тог процеса, а то је конференција. На овој конференцији деца су представила своје радове у виду презентације, а након ове конференције уследиће дорада радова са навођењем релевантне литературе, односно са свим сегментима које један прави научни рад треба да садржи – рекла је за наш медиј Данијела Милчић Ђошић.

Одзив ученика на овој конференцији је добар, а своје учешће поред алексиначких ученика узели су ученици из Бољевца, Београда, Ваљева и Суботице. Према речима наше саговорнице, ученици су своје радове урадили на завидном нивоу.

− Радови су изванредни, пре свега деца су била врло професионална, јер су поштовала време предвиђено за рад, а такође су представили занимљиве радове. На адекватан начин одбранили су своје теме на основу онога што смо тражили од њих. Морам да похвалим и њихове менторе, они су све време били уз њих, помагали, радили и можемо слободно рећи, учили заједно са њима – додала је Милчић Ђошић.

Научну конференцију организовали су Центар за културу и уметност Алексинац – одељење Завичајног музеја у сарадњи са Основном школом „Вук Караџић” из Житковца.

− Жеља ми је да ученици не бубају, да своје знање примене, да оно што су стекли могу да покажу и да себе развијају у једном потпуно другом правцу, да можда себе виде у свету науке и да пронађу неки свој пут на крају крајева – закључила је наша саговорница.

Сви радови које комисија процени као добре биће уврштени у један заједнички зборник, а најбољи од њих биће одштампани у склопу научног листа „Караџић”, као његов подлистак.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

one × 3 =