Savet za saobraćaj

Половина пружних прелаза оштећена

На данашњој седници Савета за безбедност саобраћаја на путевима општине Алексинац највише је било речи о стању пружних прелаза у нашој општини. Пред овим телом нашла су се два извештаја, Полицијске станице Алексинац и Општинске управе, односно Одељења за инспекцијске послове.

pružni Представници министарства унутрашњих послова, тачније Полицијске станице у Алексинцу крајем прошле године обишли су 18 пружних прелаза, колико их је на територији наше општине. Том приликом извршен је увид у стање саобраћајне сигнализације и утврђено је да на појединим прелазима недостаје одређена сигнализација. На некима је стара и дотрајала или је пак дошло до окретања појединих знакова, због чега нису довољно уочљиви.

То стоји, поред осталог, у извештају који је данас предочен на седници Савета за безбедност саобраћаја на путевима општине Алексинац.

У истом документу, за девет пружних прелаза, детаљно су наведени уочени проблеми и обично се ради о недостатку или дотрајалости саобраћајних знакова, а на појединим прелазима не ради звучна или светлосна сигнализација. На подручју општине Алексинац поред пружних прелаза који су у нивоу пруге, постоје и три подвожњака. Од тога 16 прелаза је са полубраницима и аутоматском регулацијом, један прелаз са браницима где се регулисање врши механички и он се налази у насељу Грејач, док је у Горњем Љубешу један прелаз без браника и он је најкритичнија тачка.

Сличан је извештај Одељења за инспекцијске послове Општине Алексинац, али за поједине прелазе дати су и конкретни предлози о њиховој реконструкцији. Осим констатације да је на прелазу у Срезовцу оштећена рампа са једне стране пута, комисија је мишљења да треба обавити комплетно санирање са заменом уређаја и да се постави видео надзор због честог уништавања опреме. За прелаз у Горњем Љубешу препорука је да се поставе браници или полубраници и да се угради сигнализација која упозорава на њихово спуштање. Ова комисија је такође констатовала да је опрема на прелазу у Грејачу веома стара, искривљена и оштећена па се предлаже потпуна реконструкција.

Одржавање знакова и сигнализације око пружних прелаза је у надлежности општине и железнице. Локална самоуправа води рачуна о приступним знаковима, док железница брине о обележјима на самом пружном прелазу. На седници Савета је речено да ће Општина Алексинац у најкраћем року расписати набавку и обавити замену оштећених и дотрајалих знакова, а да је железници упућен захтев да санирају пружне прелазе на овом подручју. Локална самоуправа већ уплаћује значајну суму железници на име одржавања тих прелаза и очекује од ње, као субјекта који газдује пругама, да у што скоријем периоду почне са реконструкцијом пружних прелаза.

Savet za saobraćaj

Савет за безбедност саобраћаја на путевима је прихватио и захтев Основне школе „Вук Караџић” у Житковцу да се постави заштитна ограда у споредној улици испред школског дворишта. Она би омогућила безбедно кретање ђака до главне улице која је већ раније уређена. На овом засеању донета је и одлука о расписувању јавне набавке за уређење зоне школе у Тешици, а донете су одлуке о расписивању јавне набавке за избор израђивача пројеката око уређења зона школе у Вукашиновцу и Лоћики. Школа у Тешици је седма образовна установа на подручју општине где се уређење саобраћаја финансира средствима Савета за безбедност саобраћаја на путевима општине Алексинац, односно из буџета општине Алексинац.

На Савету је одлучено да се распише и јавна набавка за израду типског пројекта који се односи на уређење зона школа које нису поред главних путева, односно које су у сеоским улицама.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

17 − 16 =