Председник Радичевић и одборник Димић: о инвестицијама, корупцији и богаћењу

Председник општине Алексинац Далибор Радичевић је на почетку данашњег скупштинског заседања обавестио одборнике о активностима локалне самоуправе између две седнице општинског парламента.

Први човек општине издвојио је  радове на санацији Дома културе у Ћићини, завршетак санација дела коловоза општинског пута Суботинац – Мозгово, прву и другу фазу у дужини од 2,5 километара, као и  санацију коловоза у Пиварској улици у Алексинцу и  асфалтирање коловоза у Улици кнеза Лазара у Прћиловици.

Од завршених инвестиција Радичевић је навео уређење тротоара у Спортској улици у Алексинцу и то десна страна од Пиварског до Висећег моста, санацију моста на реци Моравици у улици Љупче Николић у Алексинцу, познатијег као Гробљански мост.

Присутни су могли чути да је санирана и ограда моста на реци Моравици на улазу у град у улици Проте Стевана Димитријевића, да је урађен  водопропуст у Суботинцу, асфалтирана  главна саобраћајница у кругу Жандармерије, пресвлачена је  новим асфалтом улица Васе Николића у Алексинцу, обављена је поправка домова културе у Вукањи и Алексиначком Бујмиру, саниран је кров објекта „Гордана Брајовић” у Дечијој установи „Лане ” у Алексинцу,  као и предшколски објекат у Трњану, а уређене су и зоне школе у Катуну и Лужану.

Након набрајања шта је све урађено у протеклом периоду, председник општине је изнео и оно што је тренутно актуелно, када је у питању инфраструктура.

− Радови који су у току, и чији завршетак очекујемо у следећих месец дана, јесу поправка Дома културе у Корману и Катуну, друга фаза, као и у Моравцу, санација општинског пута Трњане – Јаковље, деоница од Доње до Горње Пешчанице, партерно уређење парка Брђанка, део око споменика. После дужег временског периода се приводи крају и израда потпорног зида у делу Озренске улице. Из текуће буџетске резерве смо добили 20 милиона динара и користиће се за исплату штете на пољопривредним усевима услед поплава маја и јуна месеца, а остатак ћемо користити за инвестиције у локалној самоуправи − завршио је Радичевић.

За опозиционог одборника у Скупштини општине Ивана Димића ово излагање председника, али и Извештај о оствареним буџетским приходима у првих девет месеци ове године, одсликавају шта је рађено, али не и по којој цени. Димић сматра да протеклих година није било већих капиталних инвестиција, осим главне улице, иако је општински буџет скоро две милијарде. Овај одборник сматра да су цене извођења инфраструктурних радова веће него у развијеним земљама, што, по њему, ствара простор за коруптивне послове. Он је упитао владајућу већину зашто ћуте на поједине појаве као што је стицање значајне имовине појединих њихових партијских колега у кратком периоду. Димић је упитао и шта је са градњом базена и реконструкцијом болнице.

Одговарајући на ове оптужбе, председник Радичевић је позвао одборника Димића да, ако има нека сазнања, то подели са надлежним органима.

− Оно што сте поменули о корупцији, о томе постоје надлежне службе, па уколико имате било какве информације о томе, и ја бих волео да их поделите са нама – казао је први човек алексиначке локалне самоуправе.

Што се тиче реконструкције Болнице и градње нових објеката, завршено је усаглашавање око пројекта и ускоро се издаје дозвола, а када је у питању базен, Радичевић је казао да је у току решавање захтева којим се од Републике тражи уступање парцеле на којој ће се наћи овај будући објекат.

Реплицирајући, одборник Димић је изразио сумње у независност државних органа, па ће сумње на корупцију поделити када дође повољније време.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

twenty − 4 =