Председник општине добио обећање да ће бити решени проблеми са струјом

На састану са групом пољопривредника, одржаном јуче, председник општине Алексинац Далибор Радичевић најавио је неколико новина у решавању изнетих комуналних проблема. Он је казао да је Буџет општине Алексинац такав какав јесте и не може се очекивати његово епохално повећање када су у питању субвенције, али могу појединачна давања да буду већа.

Након што је саслушао све изнете примедбе први човек алексиначке локалне самоуправе изразио је задовољство што је одржан сусрет са алексиначким пољопривредницима и спремоност да заједничким снагама покушају да реше те проблеме, како би они као произвођачи били још успешнији.

Пољопривредници су се пожалили и на лоше атарске путеве, који се скоро сваке године поправљају, али и у истој сезони уруше. Радичевић се по том питању осврнуо и на сеоске саобрћајнице, а не само на атарске путеве.

− Лоши пољски путеви, то је ситуација у целој општини. Нису нама лоши само пољски путеви, лоши су путеви у самим селима. Оно што ћемо урадити у неком наредном периоду јесте да ћу пробати, да не радимо више пошљунчавање и чисто равнање улица. Мислим да тиме не добијамо ништа, те улице сваке године насипамо шљунком који поравнамо, шљунак као шљунак је растресит материјал и врло брзо га избацимо са улица са стране и опет добијамо исту улицу као што је и била прошле године − констатовао је Радичевић.

Он је најавио и наставак радова у овој, следећој и у 2022. години на сеоским улицама уз коришћење гребане асфалтне масе скинуте са ауто-пута.

− Са том дробљеном масом са ауто-пута покушаћемо да одрадимо што већи број улица. Показало се да је то добра ствар, да је пут који се одради дробљеном масом, поготово сада када иде и ваљање, дугорочније решење. У неком периоду од пет до шест година немамо проблема на том путу. Нећемо урадити у селу све улице, урадићемо две ове године, две следеће године, али ћемо знати да те две улице неће бити добре само месец дана после поправке, него да буду добре следећих пет година − објаснио је Радичевић.

Што се тиче атарских путева председник се слаже да предузеће за путеве прави грешку приликом равнања. Тиме што гура масу са стране, прави се корито.

 

− Оног тренутка када падне киша ми имамо велику количину воде. Довољно је да прође десетак трактора и ископали смо путеве. То је нешто што сам ја већ причао са директором предузећа за путеве, а и са службом која даје налоге предузећу за путеве како да ради да мало појачају контролу. Не мора ту да се извози шљунак или било која маса да је на самом путу, него да се ради са другачијим приступом, да правимо падове лево и десно, да се маса сконцентрише на самом путу, не да је одвозимо него да се лепше поравна и да пут не буде раван него да направимо одвод лево и десно – казао је Радичевић и апеловао на грађане да не затрпавају канале који служе за одводњавање, јер они чувају путеве.

Од председника су се чуле и добре вести када су у питању проблеми са струјом, изневши обећања челника нишке Електродистрибуције добијених на недавном састанку.

− Проблем са напоном, пробаћу да контактирам ЕПС да видимо шта може да се уради по томе. Знатно је боља сарадња са ЕПС-ом у Нишу који је надлежан за општину Алексинац. Дирекор тог погона у Нишу је долазио пре пар недеља овде код нас у Алексинац. Успоставили смо добру сарадњу. Сарадња се огледа у томе да ће два путна правца, ка Делиграду и ка Вукањи, где имамо велике проблеме са струјом, са кабловима који су дотрајали, бити решен, по њиховим речима, до краја године. Оно што треба да знате да високонапонски трафо који се налази на излазу из Алексинца према Житковцу биће комплетно замењен новим, квалитетнијим и јачим, зато што се потреба за електричном енергијом у општини повећава. Долази нам још једна велика компанија којој треба стабилан напон. Није у питању само та компанија, у питању су и сва села и целаокупна територија општине Алексинац и сам град. Надам се да ћемо стабилизовати напон струје у наредних шест месеци − завршио је Радичевић.

Председник о изнетим предлозима у вези са субвенцијама у пољопривреди разговараће са општинским стручним службама и постоје реалне могућности да ће бити решени изнети проблеми.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

4 × two =