Председник и пољопривредници: Отворено о проблемима и решењима

У сали Скупштине општине Алексинац данас је одржан први састанак председника општине и алексиначких пољопривредника на коме се разговарало о унапређењу пољопривредне производње на овом подручју. Скупу, који су организовала Удружења грађана „Јагода” из Гредетина и „ДАРС” из Алексинца позван је ограничен број пољопривредника како би се испоштовале препоручене мере заштите.

Први човек алексиначке локалне самоуправе Далибор Радичевић имао је прилике да чује мишљење власнице фирме која се бави прерадом хране по традиционалној рецептури „Здрава храна Лазић” из Мозгова Надице Лазић, воћара Марка Димитријевића који јабуку и друго воће гаји на пет хектара у Доњем Крупцу, повртара из Нозрине Горана Николића, воћара и сточара Часлава Петровића из Малог Дреновца, сточара и ратара Србу Трифуновића из Лужана, сточара и воћара Дејана Ђокића из Шурића и његовог колегу из Лоћике Горана Костића, као и Николу Милошевића из Моравца, власник плантаже која производи и прерађује органску аронију. Састанку су присуствовали и запослени у Одељењу за пољопривреду Општинске управе, као и председник Удружења „Јагода” Нинослав Миљковић и секретар Удружења „ДАРС” Милан Влајић.

Надица Лазић презентовала је председнику два проблема за чије решавање јој је, како је истакла, потребна помоћ локалне самоуправе. Она је скрену пажњу да у локалном буџету намењеном развоју пољопривреде нису предвиђена подстицајна средства за прерађивачке капацитете и да се на тамошњем недавно поправљаном путу, приликом проласка возила, ствара неподношљива прашина. Овај прерађивач, који има преко пет хектара сопствених воћњака, суочава се и са недовољно радне снаге.

Воћар Марко Димитријевић сматра да су за унапређење производње којом се бави две ствари важне, вода и електрификација. Он је предложио да се размотре могућности субвенционисања израде артеских бунара и увођења струје у пољима под засадима, макар онима који су близу села.

Са њим се, када је у питању коришћење струје као јефтинијег енергента за покретање мотора за наводњавање, сложио и повртар из Нозрине Горан Николић. Он је указао и на чињеницу да су пољопривредници недовољно обавештени о конкурсима за субвенционисање осигурања, како од осигуравајућих кућа тако и од стране надлежних служби.

Часлав Петровић из Малог Дреновца указао је на потребу да се у програм субвенција уврсти и унапређење расног састава свиња путем субвенционисања набавке приплодних грла, осемењивања приплодних крмача и потребу да се превазиђе дискриминаторска политика откупљивача према малим произвођачима воћа када је реч о цени и откупу.

Сточари Срба Трифуновић из Лужана, Дејан Ђокић из Шурића и Горан Костић из Лоћике сматрају да би било добро вратити програм субвенције вештачког осемењавања у говедарству ради унапређења генетског потенцијала грла, а тиме и унапређења производње млека и меса. Трифуновић је указао и на потешкоће које они сточари, одгајивачи приплодних грла, имају приликом продаје грла другим сточарима. По његовом мишљењу конкурсом се неоправдано тражи да промет између два газдинства врши правно лице регистровано за ту делатност, како би се могла користити субвенционисана средства. Трифуновић је указао и неопходност укрупњавања поседа спровођењем комасације, као и на поправку атарских путева на један другачији начин, а не да се, како је рекао, као до сада само поравнају и са стране набаца вишак материјала.

 

Ђокић је указао на проблеме које имају пољопривредници приликом прибављања конкурсне документације за коришћење субвенција, нарочито када треба добити потврду Пореске управе. Дуго се чека, а за брже решење мора да се оде у Ниш, што не гарантује завршетак посла. Он је напоменуо да се не субвенционишу ситеми за мужу, већ само музилице.

Костић је изнео мишљење да су појединачно мале општинске субвенције за подстицај пољопривреде и затражио је већу подршку општинске администрације приликом припреме документације за учешће на општинским и републичким пољопривредним конкурсима.

Произвођач ароније Никола Милошевић мишљења је да подстицаји из локалног фонда треба да се односе и на прерађиваче и пожалио се председнику да је струја у делу улице у којој живи и где му је смештен расхладни уређај слаба и по фазама неуједначена. То све утиче на унапређење и ширење његове производње.

Председник Далибор Радичевић, након што је саслушао излагање пољопривредника, истакао је значај пољопривреде за општину Алексинац и њихов допринос развоју ове гране, обећавши да ће са стручним службама размотрити све њихове примедбе у вези са конкурсом и подстицајним средствима. Он још присутне упознао и са активностима на побољшању путне и електричне мреже. Када су у питању сеоске улице, убудуће ће се ићи на њихово покривање гребаним асфалтом, а од представника нишке Електродиструбуције добијено је обећање да ће до краја године бити решени одређени проблеми који су евидентирани на подручју општине када је у питању снабдевање потрошача струјом.

Шта је још први човек локалне алексиначке администрације казао на данашњем скупу моћи ћете да прочитате сутра на нашем сајту.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

8 + 2 =