Veće

Предлог буџета за 2020. годину: Богатија каса за три одсто

Предлог буџета општине Алексинац за наредну годину је већи за скоро три одсто у односу на овогодишњи. Планирано је да се у 2020. години у општинској каси прикупи милијарду, 256 милиона и 585 хиљада динара, као и приходи буџетских корисника у вредности од 24 милиона динара. У буџету ће се наћи и близу 123 милиона пренетих средстава из ове године. Општински буџет у 2020. години укупно би требало да износи милијарду, 403 милиона и 550 хиљада динара.

Чланови Општинског већа су на данашњој седници подржали овакав предлог буџета уз две примедбе, које ће бити узете у разматрање током јавне расправе о овом документу. Професор Саша Петровић је затражио да се у буџету издвоје већа средства за пољопривреду. Он сматра да локалне самоуправе сличне величине знатно више опредељују новца за подстицаје у пољопривреди од наше. Верољуб Врећић је сматрао да за реконструкцију домова културе у насељеним местима треба издвојити више средстава него што је буџетом предвиђено.

Када су у питању приходи најзначајнија ставка биће порези на зараде од којих ће се прикупити 442 милиона динара, што је повећање 10,5 одсто у односу на 2019. годину. Разлог томе су повећање плата у јавном сектору и повећање минималне цене рада.

Veće

И на расходовној страни примећују се увећана издвајања за плате и то за 25 милиона у односу на ову годину, па ће примања запослених захватити нешто више од 23 одсто буџета. За капиталне инвестиције опредељено је нешто мање од 14 одсто општинске касе.

Из буџета за социјална давања планирано је да се издвоји 97 милиона, за предшколско васпитање преко 195, за основно образовање више од 128, а за средње 72 милиона динара.

За културу и функционисање три установа из ове области биће издвојено преко 111 милиона динара, док ће за развој спорта бити опредељено скоро 70 милиона динара.

Коначну реч о општинском буџету за 2020. годину даће одборници Скупштине општине Алексинац на седници општинског парламента.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

five × two =