Пред Већницима буџет, програми јавних предузећа и уједи паса

Општинско веће општине Алексинац је на данашњој седници разматрало Нацрт буџета општине за наредну годину, као и програм пословања три јавна комунална предузећа у 2023. години.

Већници су подржали предлог да општинска каса у наредној години буде нешто већа од милијарду и 700 милиона динара, а планирано је да текући приходи и примања у 2023. години буду скоро милијарду и 600 милиона динара. Дефицит између планираних прихода у 2023. години и планиране потрошње у истом периоду би се покрио пренетим средствима буџета из ранијих година од 142 милиона динара и за неутрошена средства за посебне намене из ове године од 5,5 милиона динара. У структури прихода планирано је да они буду највише од пореза на зараде у висини од 665 милиона динара и то је повећање у односу на ову годину за нешто мање од 10 одсто.

Општинско веће дало је зелено светло за планове за 2023. годину Јавном комуналном предузећу „Комуналне услуге” и Јавном предузећу за путеве и стамбено-комуналну делатност, а на поправку је враћен предлог програма ЈКП „Водовод и канализација”.

Председавајући Већа, председник општине Далибор Радичевић, је указао да је код планираних расхода „Водовода и канализације” планирано вишеструко повећање у односу на ову годину. Код појединих позиција ишло је и до 500 одсто. Чланови Општинске владе су били сличног става, па је План рада за наредну годину овог Јавног комуналног предузећа враћен на дораду.

Јавно предузеће за путеве планира да у 2023. години оствари приход од 197 милиона динара, а највише се рачуна на око 120 милиона средстава од одржавања путева како редовног, тако и зимског. Иначе, 78 одсто у структури прихода биће остварено од поверених послова најчешће од стране Локалне самоуправе. За наредну годину код Путева нису предвиђене буџетске субвенције.

У Програму пословања „Комуналних услуга” међу делатностима којима се бави ово предузеће, предвиђа се и поновно увођење службе за одржавање јавне расвете. Да ли ће бити остварена ова намера, зависиће од могућности запошљавања нових стручних кадрова, у смислу одобравања новог запошљавања и налажења стручних људи из ове области. Директор Далибор Марковић је најавио за следећу годину уређење нових парцела изнад постојеће мртвачнице на Новом гробљу. Од механизације је планирана набавка малог смећара, још једне чистилице и самоходни таруп. Први човек овог предузећа је указао и на проблеме у паркинг служби. Наиме, због недостатка саобраћајних полицајаца и инспектора „паук” за одошење непрописно паркираних возила је недељно активан само три дана по неколико сати. У наредном периоду очекују се разговори о превазилажењу ове ситуације.

Веће је дало сагласност за измену промена пословања ЈКП „Водовод и канализација” за 2022. годину која се се односи на реализацију средства у висини од 16 милиона динара која су добијена из Општинског буџета и биће искоришћена за измиривање доспелих кредитних обавеза према КфВ – немачкој инвестиционој банци. Са овим плаћањем ово предузеће измириће 15 рата кредита узетог за реконструкцију и доградњу фабрике воде и водоводне мреже. У наредном периоду, односно до 2026. године треба исплатити још 10 рата појединачне вредности, без камата, 112 хиљада евра. О свим наведеним тачкама данашњег дневног реда Већа општине Алексинац коначну одлуку доносе чланови општинског парламента.

Већници су из свог делокруга одлучивања данас дали сагласност за закључивање вансудског поравнања са седам грађана због уједа паса луталица. Свако од њих је појединачно добио на име одштете по 33 хиљаде динара, а оштећени су из Вукашиновца, Копривнице, Трњана, Мозгова, Алексинца и два случаја из Прћиловице.

Са данашњег заседања из дневног реда, због техничких разлога, повучен је Предлог о додели средстава по другом овогодишњем расписаном Конкурсу за удружења грађана националних мањина.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

seven − three =