Празник који обједињује цео српски род ‒ Окачимо сутра заставе

Сутра ће, трећу годину заредом, бити обележен Дан српског јединства, слободе и националне заставе. Овај државни празник који се 15. септембра празнује у Републици Србији и Републици Српској је симболично установљен да се прославља на дан када се обележава Пробој солунског фронта и празнује се од 2020. године.

Значај овог празника и датума када се обележава, детаљније појашњава овдашњи историчар професор Зоран Стевановић.

− Коначно после дуго времена добили смо један празник који треба да обједини цео српски народ, односно треба да га прослављају и обележавају сви они који се осећају припадницима српскога народа, не само у држави Србији, него и у Републици Српској, Црној Гори, наравно и наш народ на Косову и Метохији, једном речју сви припадници српскога народа. Слави се као успомена на подвиг српске војске 15. септембра 1918. године, када је пробијен Солунски фронт. Да није било 15. септембра пробоја српске војске не би дошло ни до уједињења југословенских народа, али је тиме фактички остварен онај вишевековни сан српскога народа да се сви Срби нађу у једној држави под једним државним кровом. Нажалост данас ситуација није таква, што морамо да констатујемо. Фактички ми смо се вратили сада на почетак, Срби живе у већем броју мањих држава, подељени − каже професор Стевановић.

Циљ успостављања овог празника јесте, пре свега, оснаживање јединства између српског народа у Србији и Републици Српској, али и јачање култа националне заставе. Иако је у Краљевини Србији, Краљевини Југославији, СФР Југославији, па и СР Југославији својевремено култ заставе био на изузетно високом нивоу, а застава била изузетно поштована, почетком 21. века у Србији тај култ готово да је нестао, а поштовање заставе и државних симбола више није на завидном нивоу, те се скоро свуда могу видети заставе у облику и размери који нису прописани законом.

У државама у којима се обележава Дан заставе устаљена је пракса истицања одговарајућег облика заставе на зградама државних, покрајинских и локалних органа, јавних служби, али и на приватним објектима са циљем да се покаже поштовање према застави као једном од најзначајнијих елемената државности.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

3 − 1 =