АМХ „Шуматовац” из Неготина донео плакету и позитивне утиске

Прошле суботе у Неготину су, полагањем венаца и певањем 6. руковети пред композиторовом родном кућом, отворени 57. Мокрањчеви дани, један од најстаријих музичких фестивала у Србији. У време фестивала, од 9. до 15. септембра, Неготин постаје центар музичке сцене Србије.

Више од 800 учесника из земље и иностранства, десет хорова, врхунски инструменталисти и ансамбли, музиколози, композитори, музички критичари, обележили су овај фестивал, Мокрањцу у част. Приређен је богат и разноврстан програм, са више фестивалских догађаја.

Најинтересантнији део, односно круна фестивала, је традиционално натпевавање хорова. Ове године учествовало је шест хорова, четири из Србије и по један из Хрватске и Турске, међу којима се, по други пут, нашао и наш Алексиначки мешовити хор „Шуматовац”, којим диригује Димитрије Голубовић.

− Био је изазов припремити програм, који је довољно разноврстан да покаже спремност ансамбла, а опет, потребно је било изабрати оно што хору најбоље лежи. Наш хор „Шуматовац” је, по речима организатора, имао најшири програмски лук. Од анонимне химне Богородици из 16. века преко Псалма 150, композитора из Бразила, две Мокрањчеве композиције, словеначке народне до модерног хита „Mamma mia” шведске поп и рок групе АББА у којој је хор на клавиру пратила Ивана Бабовић, наставница ОМШ „Владимир Ђорђевић” из Алексинца – кажу из „Шуматовца”.

За најбољи хор проглашен је Полифони хор „Анкара” из Турске, који је искористио прилику и позвао све присутне хорове да идуће године гостују на хорском фестивалу који они организују у главном граду Турске – Анкари.

− Хор победник понео је Статуету Стевана Мокрањца, док смо ми добили плакету и диплому за учешће. Веома смо задовољни својим наступом на овом, поред хорских свечаности, најзначајнијем хорском фестивалу. Било је дивно искуство поделити сцену са одличним хоровима из земље и иностранства од којих се може много научити. Нису сви хорови у трци за најбољи хор. Некада је хоровима из малог места једноставно част да наступе на тој сцени, у граду нашег највећег композитора, светског ранга, и представити свој град на најбољи могући начин – сматрају чланови „Шуматовца”.

Учесници „Натпевавања”, одржали су још један концерт, пред бројном публиком на градском тргу у Неготину, у оквиру програма „Класика у 11”.

Своје слободно време чланови „Шуматовца” искористили су за шетњу и фотографисање градом, па су тако посетили трг Стевана Мокрањца и још неколико занимљивих места. Из Неготина су понели најлепше утиске, задовољни јер су још једном осетили атмосферу једног од најзначајнијих и најстаријих Фестивала у нашој земљи.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

four × one =