Pravo je vreme za obilazak zasejanih parcela

Setva ozimih useva na teritoriji naše opšitne je pri kraja. Kako je setva trajala više od mesec dana uz primenu različitih agrotehničkih mera, a i u zavisnosti od terena, usevi pšenice i ječma se nalaze u fazi od nicanja pa do razvijena tri lista.

Stručnjaci Poljoprivredno savetodavne i stručne službe Niš obilaskom terena i vizuelnim pregledom useva uočili su prisustvo krilatih formi i beskrilnih jedinki lisnih vaši na oko 4% i cikada na oko 3% biljaka. Ove štetočine nanose direktne štete sisanjem biljnih sokova, a značajnije su kao prenosioci fitopatogenih virusa.

Sada, u ovom periodu, može doći do infekcije biljaka fitopatogenim virusima čiji simptomi se mogu uočiti tek narednog proleća. Biljke zaražene virusom karakteriše zaostajanje u porastu, nekroza listova i izostanak klasanja – ističu stručnjaci.

Proizvođačima se preporučuje obilazak useva pšenice i ječma na prisustvo navedenih štetočina. Ukoliko se pregledom utvrdi prisustvo ovih štetočina na preko 10% biljaka, preporučuje se primena nekog od registrovanih insekticida.

Takođe, obilaskom useva registrovano je i prisustvo aktivnih rupa od glodara, pa se proizvođačima preporučuje pregled useva i ukoliko se registruje prisustvo preko 10 aktivnih rupa po hektaru, primena nekog od gotovih registrovanih mamaka. Nakon primene mamaka, rupe treba zatrpati kako ne bi došlo do trovanja divljači.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

2 × 2 =