Право је време за обилазак засејаних парцела

Сетва озимих усева на територији наше опшитне је при краја. Како је сетва трајала више од месец дана уз примену различитих агротехничких мера, а и у зависности од терена, усеви пшенице и јечма се налазе у фази од ницања па до развијена три листа.

Стручњаци Пољопривредно саветодавне и стручне службе Ниш обиласком терена и визуелним прегледом усева уочили су присуство крилатих форми и бескрилних јединки лисних ваши на око 4% и цикада на око 3% биљака. Ове штеточине наносе директне штете сисањем биљних сокова, а значајније су као преносиоци фитопатогених вируса.

Сада, у овом периоду, може доћи до инфекције биљака фитопатогеним вирусима чији симптоми се могу уочити тек наредног пролећа. Биљке заражене вирусом карактерише заостајање у порасту, некроза листова и изостанак класања – истичу стручњаци.

Произвођачима се препоручује обилазак усева пшенице и јечма на присуство наведених штеточина. Уколико се прегледом утврди присуство ових штеточина на преко 10% биљака, препоручује се примена неког од регистрованих инсектицида.

Такође, обиласком усева регистровано је и присуство активних рупа од глодара, па се произвођачима препоручује преглед усева и уколико се региструје присуство преко 10 активних рупа по хектару, примена неког од готових регистрованих мамака. Након примене мамака, рупе треба затрпати како не би дошло до тровања дивљачи.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

10 − three =