Поводом изградње брзе пруге: Ви питате, ми тражимо одговор

Након најаве да ће изградња брзе пруге Београд – Ниш, почети следеће 2025. године, уследило је објављивање Нацрта измена и допуна Просторног плана подручја посебне намене инфраструктурног коридора железничке пруге на поменутој деоници.

Заинтересовани грађани Алексинца моћи ће да погледају  Нацрт, од 11. марта до 9. априла, сваког радног дана у згради Општине испред канцеларије 18, или на интернет страници Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре (http://www.mgsi.gov.rs). Физичка и правна лица примедбе на Нацрт измена и допуна Просторног плана могу доставити у писаној форми, општинској управи у току трајања јавног увида, закључно са 9. априлом 2024. године, или директно Агенцији за просторно планирање и урбанизам Републике Србије, Краља Милутина 10а, 11000 Београд.

Пошто се ради о веома стручном и сложеном документу, а значајном за грађане општине Алексинац, редакције Интернет портала „Ал прес” и Радио Алексинца су одлучиле да се укључе у јавну расправу и помогну својим читаоцима и слушаоцима да добију одговор на питања која их интересују у вези са изградњом брзе пруге Београд – Ниш. У наредних седам дана, до среде 20. марта, грађани ће моћи да упуте питања путем мејл адресе radioaleksinac@gmail.com или путем телефона 018 808 344 радним даном од 10 до 15 часова.

Након истека рока питања ће бити достављена надлежним службама којима ће бити остављен рок, такође од недељу дана, да прикупе све информације неопходне за квалификоване одговоре. Затим ће бити организована емисија на таласима Радио Алексинца у коме ће гостовати људи из Општинске управе, а биће позван и председник општине Алексинац Далибор Радичевић који се и сагласио са овом нашом идејом.

У информативним редакцијама ових медија истичу да је изузетно важно да грађани узму учешће и да путем својих предлога покушају да утичу на промену неких одредби Нацрта за које мисле да нису у интересу њихове заједнице. У Нацрту је предвиђено минимално ново заузеће земљишта, али и гашење појединих стајалишта и саобраћање неколико категорије возова. О детаљима у поменутом документу „Ал пресс”  ће наредних дана објавити више медијских садржаја, попут оних о предлогу затварања неких железничких станица, колико ће бити возова за Ниш, а колико за Београд из Алексинца и слично.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

9 + 16 =