Potrebno je više edukacije, a manje nasilja na televiziji

Za učenike srednjih škola juče je u Domu kulture održan interaktivni edukativni program „Zato što te se plašim”, koji ima za cilj da mlade edukuje i ukaže im na problem vršnjačkog nasilja. Ovaj program, koji se već dugi niz godina uspešno realizuje u mnogim gradovima širom naše zemlje, realizuje udruženje „Zdrav život” iz Beograda, uz podršku Ministarstva prosvete.

Program „Zato što te se plašim” čine tri celine. Prvi deo je predstava, pod istim nazivom, koja slikovito prikazuje odnos dobrih i loših modela ponašanja, edukujući mlade da je rešenje problema i sukoba komunikacija.

Drugi deo programa posvećen je predavanju psihologa Žarka Trebješanina koji je govorio o problemu vršnjačkog nasilja, navodeći najčešće razloge ovog aktuelnog problema.

− Sistem vrednosti nažalost ostaje i dalje isti, a to je onaj naopak sistem vrednosti, ja bih rekao, gde se svako bori za sebe, gde imate egoizam, minimalnu solidarnost i prijateljstva, empatija se gubi. Ostaju i dalje oni činioci, oni uzorci nasilja, u porodici se nije baš mnogo izmenilo, u društvu se nije mnogo izmenilo. Onda i možemo da očekujemo da će i dalje biti nasilja u školama. − rekao je, za naš portal Žarko Trebješanin i zaključio da nema dovoljno ovakvih programa za prevenciju nasilja među vršnjacima.

Profesor Trebješanin se osvrnuo i na današnje stanje u medijima, na televizijama i društvenim mrežama, gde se vrlo često može videti nasilje, kroz razne rijaliti i druge programe.

− To je jedan zaista ozbiljan negativni uticaj i dok god se to ozbiljno ne shvati mislim da nema one prave borbe koja će ići na to da se iskoreni. Po meni, zaista, nema uopšte razmišljanja oko toga, da takvi rijaliti programi koji propagiraju nasilje, koji indukuju nasilje, to jednostavno neće biti bolje. Ako neko to smatra cenzurom, ja mu mogu odgovoriti da to je cenzura, cenzura nečega što je štetno − zaključuje naš sagovornik.

U trećem, ujedno i finalnom delu programa učenici su imali priliku da svojim sugestijama ukažu na rešavanje određenog konflikta, scene iz predstave, a što su glumci dočaravali svojom glumom.

U okviru trećeg dela, u ulozi direktorke škole našla se Daliborka Stevanović, direktorka CKU Aleksinac

Glavne uloge u predstavi „Zato što te se plašim” tumačili su Marko Vučković, Dejan Jajčanin i Milena Nikolić. Režiju potpisuje naš proslavljeni glumac Ivan Jevtović koji često i sam tumači ulogu „nasilnika” u predstavi.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

4 × 4 =