Потребно је више едукације, а мање насиља на телевизији

За ученике средњих школа јуче је у Дому културе одржан интерактивни едукативни програм „Зато што те се плашим”, који има за циљ да младе едукује и укаже им на проблем вршњачког насиља. Овај програм, који се већ дуги низ година успешно реализује у многим градовима широм наше земље, реализује удружење „Здрав живот” из Београда, уз подршку Министарства просвете.

Програм „Зато што те се плашим” чине три целине. Први део је представа, под истим називом, која сликовито приказује однос добрих и лоших модела понашања, едукујући младе да је решење проблема и сукоба комуникација.

Други део програма посвећен је предавању психолога Жарка Требјешанина који је говорио о проблему вршњачког насиља, наводећи најчешће разлоге овог актуелног проблема.

− Систем вредности нажалост остаје и даље исти, а то је онај наопак систем вредности, ја бих рекао, где се свако бори за себе, где имате егоизам, минималну солидарност и пријатељства, емпатија се губи. Остају и даље они чиниоци, они узорци насиља, у породици се није баш много изменило, у друштву се није много изменило. Онда и можемо да очекујемо да ће и даље бити насиља у школама. − рекао је, за наш портал Жарко Требјешанин и закључио да нема довољно оваквих програма за превенцију насиља међу вршњацима.

Професор Требјешанин се осврнуо и на данашње стање у медијима, на телевизијама и друштвеним мрежама, где се врло често може видети насиље, кроз разне ријалити и друге програме.

− То је један заиста озбиљан негативни утицај и док год се то озбиљно не схвати мислим да нема оне праве борбе која ће ићи на то да се искорени. По мени, заиста, нема уопште размишљања око тога, да такви ријалити програми који пропагирају насиље, који индукују насиље, то једноставно неће бити боље. Ако неко то сматра цензуром, ја му могу одговорити да то је цензура, цензура нечега што је штетно − закључује наш саговорник.

У трећем, уједно и финалном делу програма ученици су имали прилику да својим сугестијама укажу на решавање одређеног конфликта, сцене из представе, а што су глумци дочаравали својом глумом.

У оквиру трећег дела, у улози директорке школе нашла се Далиборка Стевановић, директорка ЦКУ Алексинац

Главне улоге у представи „Зато што те се плашим” тумачили су Марко Вучковић, Дејан Јајчанин и Милена Николић. Режију потписује наш прослављени глумац Иван Јевтовић који често и сам тумачи улогу „насилника” у представи.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

eleven + nineteen =