Поштоваоци тековине НОР-а не заборављају 4. јул

Удружење бораца Народно-ослободилачког рата општине Алексинац заједно са одбором за неговање традиција и обележавање зачајних историјских датума општине Алексинац донели су одлуку да и ове године обележе 4. јул као Дан борца.

− 4. јула 1941. године у Дому Рибникарових у Бограду Централни комитет Комунистичке партије Југославије донео је одлику да се народ позове на устанак против окупатора. Тај дан је касније проглашен као Дан борца и био је празник у некадашњој великој Југославији. СУБНОР Србије који баштини то наслеђе је прихватио да овај дан обележава и даље као Дан борца − рекао је Мића Милојевић, секретар алексиначког удружења бораца.

План је да у недељу, обележавајући овај датума, делегације Удружења бораца и других патриотских организација положе цвеће на спомен костурницу палим борцима Озренског партизанског одреда испред Основне школе „Љупче Николићˮ у Алексинцу, а положиће и цвеће на спомен обележја народним херојима Момчилу Поповићу Озрену у Алексинцу и Ратомиру Јовићу Душку на гробљу у Горњем Адроцу и тиме одати поштовање овим људима који су дали своје живиоте за нашу данашњу слободу.

Фотографија из архиве.

Један коментар

  1. Šizofren narod, pa to ti je. “Baštinimo” otpad iz komunizma, iz perioda dok je zemlja još uvek zvanično bila monarhija, a svi se kunuli u kralja (ko je tad čuo za Tita?), a za to vreme ono što prevazilazi u starosti i jedno i drugo propada svima pred očima, poput one vodenice, koja eto nije ničija baština pa može u miru i stabilnosti da se uruši u zaborav.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

8 − three =