Почиње Сабор Фрулаша у Ражњу- Председник Стојковић позвао госте

У част најпознатијег српског фрулаша у Ражњу, данас и сутра 2. и 3. јула, одржавају се ,,Дани Саве Јеремића”, односно 21. Сабор фрулаша и изворног народног стваралаштва. Наступиће најбољи млади српски фрулаши Неда Николић, Стефан Димитријевић, Маја Констатиновић, Јована Вучковић, Сања Милановић, Дајана Ђокић, Љубиша Ђорђевић, Никола Симоновић, Јован Бургић и петнаестак ученика фруле из Бруса, стоји у саопштењу Кабинета председника општине Ражањ Добрице Стојковића.

Главно саборско вече, је у суботу 3. јула, када ће наступити најбољи фрулаши Србије и извођачи изворних песама Мерима Његомир и Чеда Марковић. Учеснике прати оркестар под управом Бранимира Ђокића.

‒ Настављамо традицију Сабора фрулаша Србије, годинама наступају најбољи фрулаши Србије и то смо успели и овог пута. Ражањ је колевка фруле, ту је рођен родоначелник српске фруле, виртуоз Сава Јеремић, зато најбољи фрулаши радо долазе на Сабор. Српску фрулу је у свету први промовисао Сава Јеремић 1953. године, када је освојио прву награду са колом ,,Параћинка” у Ван Голену у Великој Британији у конкуренцији једног Мењухина. Фрула од тада постаје један од најбитнијих инструмената у оркестрима. У Савину част се одржава Сабор фрулаша Србије, каже председник општине Добрица Стојковић.

Сабор отвара химна Фрулашке Републике Ражањ, која има и своју заставу. На тај начин је дат значај фрули као народном инструменту.

‒ Тврдим да је то најквалитетнији фестивал у нашој држави везан за саборовање и фрулу. Фестивал има најбоље уметнике, одличан оркестар који то прати, изванредну публику која зна да слуша фрулу и поштује изворну музику. Покушавамо да оживимо Школу фруле, која је због епидемије короне утихнула. Имамо домаће, младе фрулаше на сцени. Морам да поменем сталног учеснка Предрага Перу Маркоца из Борче, који је једини живи ученик Саве Јеремића, и он традиционално отвара Сабор ‒ истиче Стојковић.

Организатори традиционалне дводневне манифестације су Дом културе Ражањ и КУД „Сава Јеремић”, а покровитељ Општина Ражањ.

Насловна фотографија: Архива Алпресс.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

five × 3 =