Постављају се контејнери и на сеоским гробљима

Као што је већ и најављивано, радници Јавно комуналног предузећа „Комуналне услугеˮ су јуче почели, а највероватније ће сутра завршити са постављањем контејнера на гробљима у насељеним местима наше општине.

Наиме, тамо где нису били постављени, а има услова да камиони смећари приђу и испразне, биће постављени контејнери. Укупно ће то бити у педесет насељених места, то јест на гробљима у тим насељима.

− Узмимо у обзир да нека мања села имају заједничко гробље, тако да ћемо по некој нашој рачуници отприлике 80 до 85 одсто сеоских гробаља покрити са изношењем смећа, то јест поставићемо контејнере и од тада надаље редовно празнити те контејнере − проценио је Далибор Марковић, први човек овог предузећа.

Иначе, постављање ових контејнера се ради по пројекту за који су из Комуналног предузећа прошле године конкурисали код Министарства за недовољно развијена подручја, где су Министарство и локална самоуправа определила одређена средства.

− За та средства су набављени један мањи камион смећар и 50 металних контејнера. Ти контејнери се управо сада размештају. Надаље ћемо ми, у зависности од потребе, али минимум једном у месец дана празнити те контејнере. Наравно када буде било потребе као што су обележавање задушница, тада ћемо и учесталије празнити контејнере − додаје наш саговорник.

Ове године ће само предузеће финансирати одвоз и пражњење тих контејнера, а очекивања су да ће од следеће године локална самоуправа преузети ту обавезу на себе, како би овај пројекат заживео и како би оваквом акцијом смањили стварање нелегалних дивљих депонија које настају у околини сеоских гробаља. 

Извор насловне фотографије: ЈКП “Комуналне услуге”.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

17 + twelve =