Последњи “трзаји” зиме

По народном веровању, док Благовест не прође људи се још боје зиме. Да ово веровање није без разлога сви на територији општине Алексинац су се јутрос уверили када их је дочекао снег. Иако се народно веровање да се са сетвом кукуруза треба почети након празника Благовести поклапа се са мишљењем стручњака о оптималним роковима сетве ове биљне врсте, тренутни метеоролошки услови пролонгираће радове у пољу. 

Према јутрошњим подацима Републичког хидро-метеоролошког завода највише падавина било је у подбуковичком и подно Лесковика где је у Мозгову и Рсовцу измерено око 4 литра воденог талога по квадрату, док је подно Јастребца измерено упола мање. У централном делу општине, у Глоговици, било је око 3 литра воде по метру квадратном. Оно што је интересантно, јесте да је на свим мерним местима забележено 2 центиметра снега, мада је у долини Мораве приметно мањи.

Према најави, сутра ујутро нас очекује хладно време са слабим приземним мразем, а понегде се очекује и слаб мраз на 2 м висине. Током дана променљиво облачно и даље хладно, у централним и јужним крајевима уз могућност краткотрајне кише, у брдско-планинским пределима провејавање снега.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

11 − 11 =