Помоћник министра обишао општину Алексинац

Општина Алексинац је претежно пољопривредна општина и примарна делатност мештана је ратарство, мада не заостаје ни сточарство и воћарство. Већина пољопривредних газдинстава користи субвенције које даје општина, а већи произвођачи често конкуришу за помоћ и код ресорног министарства.

 

Тим поводом је нашу општину посетио Александар Богићевић, помоћник министра пољопривреде, шумарства и водопривреде и овом приликом обишао је пољопривредно газдинство Матеовић Зорана у Рутевацу и Задругу “Равна шума“ из Суботинца, односно њихов пластеник у Бобовишту.

 

− Ту смо данас да би попричали о неким будућим развојним пројектима, сем производње млека следећи корак је и прерада. Ту смо да им кажемо шта ће у овој години министарство да даје од мера програма и субвенција, да би они могли да искористе то и да би унапредили своју производњу. Следећи корак је прерада и тиме ће подићи своју производњи и финансијски и стручно. Ово је добар начин да овако идемо на терен и презентујемо својим пољопривредницима шта моги да остваре и како да остваре, тако да настављамо са овом праксом − рекао је помоћник министра  Александар Богићевић приликом данашењг обиласка наше општине.

Председник општине Далибор Радичевић, изразио је задовољство што је општину Алексинац посетио помоћника министра господин Богићевић.

− Ово је нама и прилика да се не дописујемо него да у непосредном разговору добијемо све неопходне информације за неопходно функционисање пољопривредних газдинстава овде код нас у Алексинцу. Алексинац јесте велика општина, имамо изузетно погодно тло за бављење пољопривредом, имамо добре сточаре, тако да имамо предуслов да будемо једна од развијенијих пољопривредних општина. Ово је пример добре сарадње где у непосредном контакту можемо да добијемо све неопходне информације, а где и пољопривредни произвођачи могу отворено да питају о проблемима које они имају у сарадњи са министарством, а и са локалном самоуправом − рекао је председник општине Далибор Радичевић

Приликом данашењег обиласка помоћника министра нашој општини, прво је делегација посетила пољопривредно газдинство Матеовић Зорана у селу Рутевац. Ово је велика породица која броји 13 чланова, два брата су у домаћинству заједно са синовима снајама и унуцима, а ускоро очекују и четрнаестог члана. Није ни чудо да овако велика породица обрађује око 40 хектара и чува доста стоке.

− Имамо укупно око 100 грла стоке и дајемо око 600 литара млека на дневном нивоу. Даљи планови су прерада млека и меса на нивоу газдинства тако да нашу децу упослимо. Рачуница за сада има на пољопривреди и ми од тога живимо − рекао је Зоран Матеовић.

Након Рутевца помоћник министра се обрео у атару Бобовишта где Задруга “Равна шума“ из Суботинца планира производњу салате на хектар у затвореном простору и нешто око три хектара на отвореном. Задруга постоји од 2005, ради воће, поврће и орахове трупце и углавном се бавила извозом. Ове године планирају производњу салате намењеној извозу за Русију.

На крају посете у општини је одржан састанак представника Министарства пољопривреде и  чланова локалне самоуправе.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

14 + 14 =