Кухиња ражањског краја: Крчкање пасуља и сармице у црепуљи

Права је срећа имати прилику да дегустирате храну спремљену у земљаним судовима. Пасуљ крчкан у ражањској црепуљи направљеној од материјала из Рујишта има специфичан укус, па ово народно јело добија додатну арому која осваја човекова чула укуса и мириса. О сармицама у црепуљи сувишно је говорити.

Милица Миловановић и Марија Славковић

Таква јела су спремиле жене из Мађара у оквиру Пројекта „Јаке женеˮ, који има за циљ јачање економског положаја жена у руралним срединама, старијих од 45 година, а који је финансијски подржан од Агенције за развој и сарадњу владе Швајцарске, Тима за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије и Општине Ражањ. То је само једна компонента овог Пројекта, а друга ниште мање значајна је очување рецепата за овдашња традиционална јела и нематеријалног културног богатства у виду неговања црепуљарства.

Пасуљ пребранац у црепуљи спремила је домаћица Данијела Гагић, а сармице домаћица Марија Славковић. Рецепти ових јела, као и других који се спремају у црепуљи, наћи ће се у двојезичној брошури на српском и енглеском која ће ускоро бити издата. Тада ћемо сазнати рецептуру, а за сада остаје само визуелно да уживамо у овим јелима које видимо на фотографијама које је уснимила директорка Пољопривредно-социјалне задруге „Ражањкеˮ Милица Миловановић.

На насловној фотографији: Данијела Гагић (лево) и Марија Славковић (десно).

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

1 × four =