После више од три године десило се и ово

Вирус корона је већ неколико месеци тема која скоро никога више не интересује. Међутим, у недељу се догодило нешто што нисмо имали прилике, на територији наше општине да саопштимо више од три године.

У недељу, 18. јуна, у алексиначким здравственим установама се није јавио ниједан пацијент са симптомима сличним ковиду 19, па није било ни новооболелих. И јуче није било новозаражених, али је тестирано пет особа.

Ситуација је слична и у осталим данима. Обично нема новозаражених или је једна новооболела особа дневно. Нешто већи број заражених је био средином маја, када је евиденитрано пет лица. Последњих седам дана број тестираних се креће од пет до тридесетак пацијената.

У Србији је у последњих 24 часова тестирано 3.788 особа од којих је 78 лица било заражено вирусом корона. Нико од њих није на болничком лечењу, а нема ни преминулих.

Оваква ће ситуација вероватно подстаћи надлежне да реагују, када су у питању уредбе у вези са ковидом. Данас смо упутили молбу да нам појасне тренутни рад ковид амбуланти код нас, како би читаоци били обавештени и у случају да им је потребна медицинска помоћ.

Наши контакти са грађанима показују то да се већина пацијената изјаснила позитивно о услугама које су протеклих година пружале ковид амбуланте у нашем граду, али има и оних који тај рад нису оценили највишом оценом. Има случајева када су пацијенти долазили у редакцију и сугерисали да људе који су радили у ковиду треба јавно похвалити за свој рад, што је позитивно. Било је и позива и захтева да пишемо и о неким наводним пропустима у раду здравствених служби.

„Различити људи, различите ћуди”, што би казао наш народ. Међутим, једно се показало. Када хоћемо, сви ми можемо бити на висини задатка, а зашто то увек нећемо, питање је на које је тешко дати одговор. Да би нам свима било боље, потребно је још веће, обострано разумевање између пацијената и здравствених радника. Тешка су времена и никоме није лако у овом савременом живљењу.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

12 − six =