Ukrasni povezi

После београдске премијере у Алексинцу изложба о повезима хиландарских рукописа

У Галерији 2 Центра за културу и уметност синоћ је отворена изложба „Украсни мотиви на повезима хиландарских рукописаˮ аутора Александра Ћеклића.

Поставка изложбе обухвата 27 паноа са преко 100 фотографија књишких повеза и обухвата део грађе коју је аутор прикупио боравећи на Хиландару, где су га посебно заинтересовали мотиви који се налазе на повезима хиландарских рукописних књига. Изложба је своју премијеру доживела 3. октобра у Педагошком музеју у Београду поводом 800 година самосталности српске цркве, а плод његовог изучавања преточен је и у публикацију у издаваштву Педагошког музеја. Алексинац је прво место у коме је представљена ова занимљива збирка након званичне премијере.

Александар Ћеклић је уметнички књиговезац, бави се дизајном и рестаурацијом књига, од 1992. године бави се уметничким повезима књига и израђује класичне и модерне уметничке повезе. Члан је Удружења ликовних уметника примењених уметности и дизајнера Србије (УЛУПУДС). Аутор је низа стручних радова из области историје повеза књига.

Ukrasni povezi

‒ Ова изложба плод је мог вишегодишњег борављења у Манастиру Хиландар. Први пут сам у Хиландару био 2008. године са редакцијом часописа Новина београдског читалишта и тада сам имао задатак да напишем један текст о повезима и рукописима из библиотеке и тада сам први пут ушао у рукописно одељење. После тога добио сам званично одобрење да могу да се бавим истраживањем повеза и од тада сам био шест-седам пута и за то време накупила се огромна грађа ‒ рекао је Александар Ћеклић, аутор изложбе и додао да Хиландар поседује 1052 старе рукописне књиге и чини више од 10 одсто укупно сачуваних рукописа у свету. 

Аутор изложбе провео је пристуне кроз два периода, односно две групе повеза, гледајући стилско обележје повеза, кроз српске средњевековне или византијске повезе, настале у раздобљу од XIII до XVII века и српске барокне повезе настале у XVIII веку под директним утицајем запада и Русије.
Изложба ће алесиначкој јавности бити доступна до четвртка, 7. новембра.


Сачувана и значајна архивска грађа о алексиначкој породици Кнез Милојковић

Захваљујући Александру Ћеклићу један део историјског наслеђа Алексинца је сачуван. Наиме, ради се о једном архивском фонду о знаменитој алексиначкој породици Кнез Милојковић, који је стицајем околности у власништву господина Ћеклића и захваљујући доброј сарадњи са Одељењем завичајног музеја, које ради у склопу Центра за културу и уметност из Алексинца, та врло битна грађа дошла у је у поседство нашег музеја.


 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

13 + 11 =