Посланик Миливојевић о „Магни”: Изнео претпоставке, доказе тражи од званичника

Представници опозицији су данас, како су већ раније најавили, испред зграде Општине Алексинац одржали конференцију за новинаре, на којој су пред више новинарских екипа говорили о актуелним догађајима у алексиначком погону „Магне” у којој је крајем прошле седмице дошло до тровања у два наврата, када је око 150 радника затражило медицинску помоћ.

Народни посланик Срђан Миливојевић из Демократске странке је пред новинарима поновио своје ставове из ранијег периода да они нису против страних инвеститора, али да траже да послују и поштују мере безбедности као што то раде у матичним држава. Индиректно, за тровање радника у „Магни” и рударској несрећи у Читлуку, која се догодила 1. априла претпрошле године, оптужио је власт, пре свега Српску напредну странку и председника Вучића, казавши да се он хвали јефтином радном снагом, тиме подстичући неодговорно понашање страних компанија.

Када су у питању најављени нови докази о „Магни”, посланик Миливојевић је изнео претпоставке, које су се могле чути незванично као једна од опција могућих проблема у овој алексиначкој фабрици.

– Информацију која још увек није потврђена од званичних органа је да је дошло у ствари не до проблема са неким лепком од лепљења итисона, већ је дошло до проблема са сировинама које се користе у производњи. Захтевам да се утврди да ли је заиста неко увезао сировине без санитарног прегледа, у каквом стању је кожа која је довезена да се шију пресвлаке за седишта и у каквом стању и каквим сировинама и каквим хемикалијама је она третирана, да ли су оне опасне по људско здравље, да ли је извршен санитарни преглед и други прегледи тих сировина које радници користе и колико опасних материја још има у магацину које могу да угрозе живот и здравље радника ‘Магне’ – казао је Миливојевић. 

Он је напоменуо још једном да су то незваничне информације, али је искористио прилику да прозове челника општине Алексинац, казавши да наводно имају захтев да је председник Радичевић позивао раднике да се врате у фабрику.

– То су те информације којима располажемо. Немамо потврду званичних органа. Имамо ћутање званичних органа. Имамо захтев председника општине Алексинац радницима да се после првог тровања врате у тровачницу. Нама су потребне фабрике, а не тровачнице – завршио је Милојевић одговарајући на питање са којим информација располаже. 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

8 − three =