На подручју Алексинца упола мање криминала

Како стоји у Саопштењу Полицијске управе Ниш, током децембра месеца 2023. године остварено је повољно стање безбедности на подручју ове Управе. Укупна стопа криминала смањена је у односу на децембар претпрошле године за 7,73 одсто, при чему је на подручју Алексинца забележено умањење броја кривичних дела за чак 47,5 одсто.

Од укупног броја кривичних дела на подручју Полицијске управе у Нишу, дела из области општег криминала су, као и претходних месеци, најбројнија, али је истовремено евидентирано и њихово смањење у односу на исти месец 2022. године од 7,49 одсто. Такође, број кривичних дела која спадају у групу општег криминала извршених од стране непознатих учинилаца умањен је за 7,26 одсто.

Забележен је мањи број крађа и тешких крађа, а значајно умањење се уочава код броја разбојништава и неовлашћеног коришћења туђег возила – број и једних и других кривичних дела је мањи за 75 одсто. Са друге стране, евидентирано је увећање броја кривичних дела против слобода и права човека и грађанина за 16,67 одсто, али и против безбедности јавног саобраћаја за 70 одсто.

Полицијски службеници су извршили 17 заплена различитих опојних дрога и психоактивних супстанци, приликом чега је заплењено укупно 3,6 килограма наркотика, што је за 0,9 килограма мање него у истом месецу лане. Поднето је 36 кривичних пријава због извршених кривичних дела у вези са злоупотребом опојних дрога.

На територији Полицијске управе у Нишу, како у редовним тако и у појачаним контролама саобраћаја на путевима је откривено и санкционисано укупно 3.610 прекршаја, и највећи број њих чине прекршаји прекорачења брзине кретања возила – 1.155, некоришћења сигурносног појаса – 402, те непрописног коришћења мобилног телефона за време вожње – 139. Из саобраћаја је искључено 122 возача који су управљали возилом под дејством алкохола, 11 њих због управљања возилом под дејством психоактивних супстанци, a 21 возач je затечен при управљању возилом без издате возачке дозволе.

Полицијска управа у Нишу апелује на све учеснике у саобраћају да се доследно придржавају саобраћајних прописа, да не управљају возилом под дејством алкохола и не прекорачују дозвољену брзину кретања, јер тиме чувају како свој, тако и животе осталих учесника у саобраћају, наводи се у Саопштењу.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

seventeen + 6 =