Упозорење: Чувајте се топлотног удара

Републички хидрометеоролошки завод упозорио је да ће до петка бити веома топло време са температуром, и јутарњом и дневном, знатно изнад просека за овај период године. Највиша дневна температура у већини места кретаће се у интервалу од 36 до 38 степени, а сутра понегде и до 40.

Ове високе температуре су веома опасне и прогнозиранe су опасне временске појаве таквог интензитета да могу проузроковати материјалну штету и бити опасне по људе и животиње.

При овако високим температурама најчешће се јавља топлотни удар и он се може развити поступно, али и изненада. Приликом појаве топлотног удара потребно је реаговати брзо, јер у најгорем сценарију може доћи чак и до смрти.

Топлотни удар захева интервенцију лекара, а док не стигне помоћ потребно је охладити особу која има топлотни удар. Треба је унети у климатизован простор и скинути са ње сувишну одећу. Ако постоји начин добро је и истуширати особу млаком водом, а помоћи ће и стављање ледених облога на главу, врат, пазухе и препоне. Ако је особа при свести, треба јој дати да пије хладну течност, најбоље воду или изотонични напитак, а ако је особа без свести или ако повраћа, неопходно је поставити је у бочни положај како се не би угушила.

Најчешћи симптоми топлотног удара су телесна температура преко 40 С, јака главобоља, несвестица, дезоријентација, црвена и топла кожа, престанак знојења, мучнина и повраћање, плитко дисање, грчеви и убрзан рад срца.

Како не би добили топлотни удар треба избегавати директно излагање сунчевој светлости, облачити се лагано и носите капу или шешир, пити доста течности како би избегли могућност дехидратације, јести лагану храну у мањим оброцима, кретати се по климатизованим местима и избегавати теже физичке послове.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

twenty − five =