Pomoć Vlade za socijalne usluge u malim sredinama, najavio ministar Vulin

Pripremila: Miljana Miletić

Ministar za rad, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin posetio je danas Društvo mentalno nedovoljno razvijenih lica u Aleksincu. Izrazivši zadovoljstvo postignutim rezultatima u ovoj oblasti, on je najavio da će ministarstvo izdvojiti još pet miliona dinara za razvoj socijalne zaštite u našoj opštini.

Vulin je rekao i da je Aleksinac primer kako i siromašna i nerazvijena opština može da ulaže u socijalnu zaštitu. Prema njegovim rečima, u protekle dve godine za razvoj socijalne zaštite u Aleksincu uloženo je preko 47 miliona dinara, a predviđena su i sredstva za ovu godinu.

– Politika ove Vlade je da Srbija bude ravnomerno razvijena i kada je u pitanju ekonomija, ali i kada je u pitanju socijalna zaštita. Bez obzira da li dete ometeno u razvoju živi u Beogradu ili Aleksincu, ono ima iste potrebe, koje moraju biti zadovoljene. Zato smo mi kao država obezbedili značajna sredstva, pa po prvi put Ministarstvo rada je obezbedilo 400 miliona dinara za razvoj usluga u zajednici da bi se ovakve usluge sačuvale i da ne bismo zavisili od toga da li lokalna samouprava nešto može ili ne može, da li ima dovoljno novca u budžetu, da li je privreda dovoljno razvijena ili ne. Mi smo se na republičkom nivou pobrinuli da ovakve usluge moraju da nastave da traju.

Predsednik Nenad Stanković, koji je sa narodnim poslanikom Daliborom Radičevićem dočekao danas ministra Vulina, izrazio je zahvalnost na pomoći koju ovo ministarstvo upućuje našoj opštini rekavši tom prilikom da Aleksinac uspešno sprovodi socijalnu zaštitu zahvaljujući između ostalog i podršci resornog ministarstva. On je iskoristio priliku i da ministru Vulinu čestita novi mandat u Vladi Republike Srbije.

– Aleksinac ima vrlo razvijen sistem ustanova socijalne zaštite, a srećom imamo i vrlo angažovanog ministra po tom pitanju. Ja sam po ne znam koji put u poslednjih nekoliko godina bio u prilici da pozdravim ministra Vulina u Aleksincu, a danas ću iskoristiti priliku i da mu čestitam na novom mandatu.

Maja Nešić, majka devojčice obolele od cerebralne paralize već četiri godine koristi prostorije društva i kaže da je zadovoljna pruženim uslugama.

– Dina koristi usluge defektologa-logopeda i da nije napredovala, verovatno ne bismo ni dolazili više. Za ove četiri godine pomaka ima i sad će Dina u prvi razred, ali će nastaviti rad sa svojom logopedicom Jasminom. To nam mnogo znači jer ovakvih institucija nema puno u regionu, ali su ovde uslovi za naše prilike zaista fantastični.

Kao i u većini neprofitabilnih ustanova i u ovoj je jedan od glavnih problema nedostatak finansija, ističe Suzana Stefanović sekretar Udruženja za pomoć osobama sa smetnjama u razvoju. Ona dodaje da je, bez obzira na to, jedan od ciljeva udruženja proširenje objekta.

– Ovaj prostor je preuređen 2002. godine, a 2005. smo imali prvu adaptaciju. Iz godine u godinu smo povećavali broj prostorija, a samim tim se povećavao i broj korisnika. Deca rado ovde dolaze, kao i mladi i odrasli, da se druže. Naš najmlađi korisnik ima pet, a najstariji 51 godinu. Problem je uvek nedostatak finansijskih sredstava za realizaciju svih programskih aktivnosti koje bismo mogli da organizujemo ovde sa korisnicima, kao i nedostatak prostora. Planiramo dogradnju i proširenje objekta, kao i realizaciju novih usluga kao što su predah, stanovanje uz podršku i povećani broj radne okupacije.

Udruženje mentalno nedovoljno razvijenih lica pruža usluge mentalnog boravka za osobe sa smetnjama u razvoju, a uključuje i stimulativno-inkluzivne radionice kao i defektološko-logopedski rad za decu bez smetnji u razvoju.  Trenutno ima oko 30 članova, koji pored učenja kroz igru i radionice stiču i socijalne veštine.

Na teritoriji opštine Aleksinac živi 632 korisnika sa mentalnim smetnjama. Usluge i prostorije udruženja koriste osobe svih uzrasta, a kako kažu nekima je ovo i jedini izlazak iz kuće.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

eleven + 17 =