Поглед са стране: Климатске промене и лоша канализација, улице као потоци

Свака најава обилнијих падавина код становника и локалне самоуправе изазива бригу и питање шта их чека на градским улицама. У то смо се могли уверити и приликом недавних дводневних падавина. У једном дану, када је пало више кише, имали смо потоке на улицама. Другог дана је било све у реду. Очито да је дошло до климатских промена. Али то није и једини проблем Алексинца. Он се суочава и са грешкама из прошлости, које су можда последица сиромаштва.

Што се тиче климатских промена, оне су присутне. На пример, 26. јуна за 24 часа на мерном месту Глоговица забележено је 57,9 литара падавина по метру квадратно, а сутрадан само 4,5 литара. У Суботинцу првог дана 47,2, а другог свега 8,3 литра по метру квадратном.Слично је било и у Моравцу, најпре је пало 32 литара у 24 часа по метру квадратном, а затим 7,3 литра. То су подаци Републичког хидрометеоролошког завода Србије и то су природне чињенице које нико пре неколико деценија није могао са сигурношћу да предвиди приликом пројектовања кишне канализације.

Фотографија из архиве.

Али алексиначки проблем није само у изнетим временским чињеницама, већ и у једном потезу некадашњих градитеља система за одвовод воде, који су како незванично сазнајемо, наводно на неком месту спојили кишну и осталу канализацију у колектор, што доводи до загушења, и код мало јаче кише долази до изливања у неколико делова града, па и тамо где се не очекује. Да ли је била у питању непажња, или недостатак новца, пошто градња одговарајућег сеператора, одвајача, није баш јефтина,за сада остаје питање без одговора. Наводно, тај сеператор који је требао да буде код старе кожаре, имао би улогу да таложи кишницу и да пречишћену одводи у канализацију, а код дође до прелива да вода оде у Моравицу и тако се наводно избегне загушење. Осим горе наведених разлога за неизградњу сепаратора, знајући наше прилике, можда је утицао и став предузећа које газдује Моравицом. Незванично се говори да је у то време било и некаквог пројекта.

Фотографија из архиве

Невоља је ту, и треба је решавати. Добра вест је што локална самоуправа намерава да почне са израдом пројекта за изградњу неопходне инфраструктуре како би се мрежа довела у ред, а лоша што је то скуп подухват и треба времена. Али ако се не почне и стално одлаже решавање проблема, никада се он неће ни решити. Уз добар пројекат и уз помоћ локалног и републичког буџета можда би се могла, у наредном периоду, смањити могућност да нам улице буду као потоци. 

Насловна фотографија: Илустрација (Извор: Архива Ал прес).

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

twenty − four =