Жетва у јеку, приноси солидни, погледи у небо

Жетва на подручју општине Алексинац је у току и све очи ратара су упрте у небо због најаве нестабилног времена. Први откоси пшенице и већ пожњевеног јечма најављују успешну вршу упркос временским неприликама овог пролећа и скупог репроматеријала.

То су нам потврдили и значајни произвођачи пшенице у нашем атару које смо контактирали. Срба Ракић из Лужана други дан скида хлебно зрно са својих парцела и од три пожњевена хектара добио је око 20 тона пшенице, што је изнад 6 тона по хектару. Каже да се остварују прогнозе да ће приноси, тамо где су примењене добре агротехничке мере бити изнад пет тона по хектару.

Његов колега Предраг Ђорђевић из Гредетина, који пшеницу такође производи на неколико десетина хектара, каже да тамо где је употребио семенску пшеницу приноси су и преко шест тона, а на осталим парцелама пет и по тона по хектару. Ђорђевић каже да су то добри приноси ако упоредимо неке године када се једва четири тоне убирало по хектару. Он и његове колеге ових дана више гледају у небо него у парцеле, молећи се да не дај Боже неко невреме не направи хаос. Имајући у виду њихову посвећеност и улагање, као и остали наши пољопривредници, заслужују да их мало и свевишњи погледа, ако их ми као друштво можда претежно и не ценимо, без обзира што производе неопходну сировину за хлеб.

Што се тиче јечма и ту су приноси, тамо где је агротехника добро одрађена, око шест тона по хектару, али је просек око пет. У разговору са пољопривредницима чули смо да су изненађени оваквим приносом, а појединци кажу да је осим уноса вештачког ђубрива на добар принос утицао и стајњак са којим су нађубрили парцелу.

Насловна фотографија: Илустрација (извор: Архива Ал прес).

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

5 × 2 =