Почињу Дани Тихомира Ђорђевића, познати добитници

Традиционална манифестација Дани Тихомира Р. Ђорђевића почиње сутра и ове године трајаће два дана, када ће бити организован низ догађаја који ће говорити o животу и стваралаштву овог чувеног етнолога и академика. Тим поводом на Свечаној академији у петак биће уручене и две награде. Ове године награду „Тихомир Р. Ђорђевић” добија етно-музиколог Димитрије О. Големовић, а признање „Чувар завичаја” Сања Ранковић.

За сутра је најављено отварање изложбе „Надгробни споменици средине 19. века у Алексинцу и Липовцу”, од 18 часова у Галерији 2 Центра за културу и уметност.

То је изложба фотографија са краћим предавањем аутора Михајла Алића из Београда, иначе човека чије су корени из Алексинца, који се већ неколико година бави пореклом становништва Алексинца, а такође је обилазио алексиначко и липовачко гробље и тамо је буквално откопао и од заборава и пропадања спасио десетине старих споменика још из 19. века.

Значај изложбе наглашава и Александар Никезић из Завичајног одељења ЦКУ и позива наше суграђане да присуствују овом догађају сутра увече.

‒ Сами споменици су по свом облику, изгледу, занимљиви и интересантни. И упркос томе што су заборављени, може се рећи и стотинак година, ипак су се очували и мислим да је несвакидашња изложба и да би људи требало да обрате пажњу на њу и да треба да будемо свесни тога да су пре нас, на овим просторима, живели неки људи. Њих не би требало да заборавимо, а ови споменици могу бити и јесу наше материјално и културно благо ‒ става је наш саговорник.

Другог дана манифестације у петак, 27. октобра, са почетком у 11 часова, у Дому омладине, односно у Дому културе, биће отворена изложба „Алексиначки азбучник”, ауторки Маје Радоман Цветићанин и Милице Максимовић. То је једна изложба колажа на којој је по азбучном реду приказан Алексинац и његова околина са најважнијим детаљима, људима, местима и догађајима из алексиначке историје.

Од 12 часова, истог дана, је Свечана академија на којој ће бити додељено признање „Чувар завичаја” Сањи Ранковић, а награда „Тихомир Р. Ђорђевић” припала је етно-музикологу универзитетском професору Димитрију О. Големовићу. Након тога, ученици Алексиначке гимназије извешће сценски приказ „Вештице и виле”, који је припремио Иван Матејевић, а према делима Тихомира Р. Ђорђевића.

Дани Тихомира Ђорђевића се од 2018. године организују у нашем граду у част етнолога, фолклористе, историчара др Тихомира Р. Ђорђевића који је велики део живота провео у Алексинцу и околини. Организациони део манифестације је поверен Центру за културу и уметност Алексинац, а покровитељ је Општина Алексинац.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

five + two =