Počinju Dani “Gordane Brajović”

Aleksinac će u dva naredna dana, 20. i 21. aprila, biti domaćin tradicionalne književne manifestacije Dani dečje poezije i stvaralaštva „Gordana Brajović“, koja se u ovom gradu održava jubilarni dvadeseti put.

Početak manifestacije posvećene novinarki i književnici Gordani Brajović zakazan je za četvrtak u 10h na platou Doma kulture, kada će biti podignuta zastava Festivala uz nastup Dečjeg hora CKU „Mali vokali“. Pisci Tode Nikoletić i Dušan Pop Đurđev od 10:30h boraviće u Predškolskoj ustanovi „Lane“ gde će se družiti sa mališanima. Prvi dan manifestacije završiće se prolećnim karnevalom na prostoru ispred Doma kulture, koji počinje u 16h, a prema rečima stručne saradnice Centra za kulturu i umetnost Marine Biorac prisutne očekuje bogat i raznovrstan program.

– Ukoliko bude lepo vreme predvideli smo prolećni karneval gde učestvuju deca Aleksinca, tačnije deca iz vrtića „Lane“, učenici nižih razreda osnovnih škola „Ljupče Nikolić“, „Vožd Karađorđe“, zatim deca igraonice „Džungla“, plesni studio „Ronde“ i deca iz specijalne škole „Smeh i suza“. Tog dana će se dešavati jedan muzičko-zabavni hepening sa mnogo zanimljivosti, ali ne bih sve da otkrivam. Biće pevanja, igranja, postojaće i štand za slikanje po licu, tako da će, u svakom slučaju, deci biti vrlo zanimljivo. To je ono što čini uvod u manifestaciju – objašnjava Marina Biorac.

Drugog dana susreta, u petak 21. aprila, od 10h u pres centru Doma kulture biće predstavljena antologija „Gordanin Cvetnik“, koju je priredio Slobodan Stanišić. Pisci, učesnici festivala, od 11h posetiće osnovne škole „Sveti Sava“ u Subotincu, rodnom mestu Gordane Brajović, „Desanka Maksimović“ u Draževcu i „Jovan Jovanović Zmaj“ na Aleksinačkom Rudniku.

Centralni događaj susreta, svečana dodela nagrada, zakazan je za 13h u sali Doma kulture. Tada će biti proglašeni laureati za 2017. godinu, predstavljen zbornik najboljih đačkih radova u proteklih 20 godina, dodeljena nagrada „Gordanin trag“ za izrastanje iz Festivala, a biće predstavljen i zbornik za ovu godinu.

Dodelu nagrada i uručenje priznanja pratiće prigodan kulturno-umetnički program.

Žiri, kojim je predsedavao Slobodan Stanišić, nagradu za najbolju knjigu namenjenu deci dodelio je Bošku Lomoviću, autoru knjige „Uzbuna na planeti Okuko“, dok je nagradu „Gordanin trag“ dobila Jefimija Kocić iz Niša.

Na festivalu će biti dodeljene i nagrade najuspešnijim učesnicima konkursa za najbolji učenički rad.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

1 × 1 =