Zona skole

Почиње школска година: Возачи ово обавезно урадите у зонама где су школе

Сутра почиње школска година, па се возачи упозоравају да буду опрезни када пролазе у зони школе. Да ови апели нису без разлога показују и подаци Агенције за безбедност саобраћаја Републике Србије по којима се у зонама школа годишње догоди 308 саобраћајних незгода, од којих 48 са учешћем деце основношколског узраста од 7 до 14 година. Другим речима скоро сваког дана се негде у зони школа догоди по једна саобраћајна незгода.

Zona skole
Зона школе у Житковцу

И подаци за територију општине Алексинац указају да је са почетком школске године неопходно одговорније понашање возача. У првих шест месеци ове године на путевима у нашој општини биле су 72 саобраћајне несреће, а у 14 случајева учестовала су деца и нажалост њих 13 је доживело неки вид повреде.

− Ако се то десило у току летњег периода онда постоји велика вероватноћа да услед непажње возача или неприлагођености брзине приликом приласка зонама школа, се то деси и сада. Да би се то избегло потребно је само да возачи опрезније возе, имајући у виду и да је био летњи период и да је кретање пешака било на неки начин смањено − прокоментарисао је горе изнете податке Иван Петровић, члан Савета за координацију послова безбедности саобраћаја на путевима општине Алексинац и власник ауто-школе „Зебраˮ.

Он је још и упозорио возаче да ће највероватније, као и сваке године, полиција да максимално контролише управо прилазак, однос према пешацима на пешачком прелазу, уступање првенства пролаза, као и смањивање брзине кретања.

Илустрација (извор: Designed by slidesgo @ Freepik)

− Саветујем возачима да обавезно у складу са Законом о безбедности саобраћаја, иако немамо пешака на пешачком прелазу, имајући у виду промену у Закону о безбедности саобраћаја да пешак има предност чак и када најављује намеру да пређе што значи да није директно на пешачком прелазу нити је започео, да смање брзину и на тај начин повећају време које је потребно да се увере да ли има пешака у близини пешачког прелаза – објашњава Петровић.

Он посебно указује на изненадну појаву пешака на коловозу, нарочито млађе деце и да они тек стичу прва знања о саобраћају па је још већа одговорност возача за њихову безбедност.

− Углавном најопаснији случајеви су они када се ради о такозваном претрчавању пешачког прелаза нарочитоод стране млађе деце. Имајући у виду да има доста првака, који ако иду  уз пратњу родитеља, возачи свих категорија треба посебно да обрате пажњу на нове учеснике у саобраћају, оне који нажалост и најмање знају с обзиром да тек улазе у процес сазнавања основних правила о саобраћају. Ту едукацију наравно ће урадити, први део родитељи, а други део просветни радници, у почетку њиховог школовања − каже наш саговорник.

Из горе наведеног порука возачима је јасна: Нема оправдања да журите поред школе, нема оправдања да занемарите безбедност деце.

На насловној страни: Зона школе у Житковцу (извор: Архива Алпрес)

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

five × 4 =