Dom kulture

Почетком јуна: Нови научни скуп о историји Алексинца и околине

Алексинац ће ускоро бити домаћин још једном значајном историјском скупу посвећеном догађајима из наше прошлости везане за подручје наше општине и околине. Ради се о научном скупу под називом „Алексинац 190 година у слободи: Од ослобођења 1833. до наших данаˮ, који је заказан за 2. јун, у Великој сали Дома културе и уметности.

Учесници  ће се окупити око четири сесије под називом „На путу ка слободиˮ,  „Друштвени преображаји после ослобођења – настанак града, управа, институције, становништвоˮ, „Један по један живот: Знамените личности Алексинцаˮ и „Алексиначко подручје – ратне последице кроз историјуˮ. На скупу биће презентовано око 30 радова, како еминентних историчара и универзитетских професора, тако и историчара из нашег града.

Организатор алексиначког научног скупа је Центар за културу и уметност Алексинац, уз помоћ Центра за историјске студије Филозофског факултета Ниш. Алексинац и околина у овој години обележавају 190 година од пресједињења Кнежевини Србији које се десило 1833. године, када наша варошица постаје погранично место. Српски крајеви, јужно од Алексинца, се ослобађају 1878. године, после Другог српско-турског рата.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

three × two =