Kovid ambulanta Žitkovac

Почело узимање брисева за тестове на корону у житковачкој амбуланти

Пацијенти са територије алексиначке општине, који имају симптоме коронавируса, ових дана добили су позив из житковачке ковид амбуланте да се јаве на узимање брисева за тестирање. Да је почело узимање узорака потврдили су нам и у Дому здравља, а први брисеви из житковачке амбуланте на анализу у Ниш послати су 9. априла.

‒ Узорковање је извршено на основу листе приоритетних пацијената, који су прегледани, пре отпочињања дистибуције медијума за тестирање у амбуланти, и одрађена им је рентген и лабораторијска дијагностика и имају неки од симптома: главобољу, кијање, кашаљ, кратак дах, потешкоће са дисањем, болове у мишићима и упалу плућа – кажу у Дому здравља. 

Завод у Нишу задужен је и за дистрибуцију материјала, који се житковачкој амбуланти испоручује на дневном нивоу. За два дана у ову установу допремљено је 60 тестова, првог дана 20, а наредног (10. априла) 40.

‒ Завод за јавно здравље Ниш, са својом лабораторијом је од стране Министарства здравља Републике Србије одређен за припадајућу Установу која ће вршити дистрибуцију медијума за тестирање, као и завршну дијагностику истих за Нишавски округ, па и за Дом здравља Алексинац – појашњавају у Дому здравља и додају да ће, по потреби, завршну дијагностику вршити и друге специјализоване лабораторије у Београду. 

На резултате послатих узорака, како нам објашњавају, чекаће се од 24 до 48 сати, што зависи од броја пацијената који се јаве на преглед у ковид амбуланту.

‒ Дом здравља Алексинац још увек није добио резултате тестова за пацијенте којима су узети брисеви, јер Завод за јавно здравље у Нишу ради завршну дијагностику за целу југоисточну Србију – одговор је који смо данас поподне добили из ове алексиначке установе. 

Да се тестирање обавља по приоритетима и да су они пацијенти који имају симптоме коронавируса или су били у контакту са зараженима ових дана из житковачке амбуланте позивани на тестирање, потврдили су нам и сами грађани. Они који су због одређених респираторних симптома помоћ потражили у ковид амбуланти у Житковцу, кажу да су наишли на добар пријем и да су задовољни третманом и професионалношћу запослених.

Иначе, ова амбуланта, која је одређена за лечење свих потенцијално оболелих од короне са територије општине Алексинац, због обима посла увела је и 24-часовни рад. 


Бројeви телефона 

Бројеви телефона ковид амбуланте у Житковцу:
Фиксни телефон: 018/41-00-500
Мобилни телефони: 062/268-412, 062/268-424, 062/268-425

Алтернативни број за информације је у Служби за здравствену заштиту одраслог становништва:
Фиксни телефон: 018/41-00-840
Мобилни телефони: 062/268-386, 062/268-419, 062/268-430

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

18 + 6 =