magna seating odzaci

Почело је почело: Елаборат за фабрику од 1.500 радника

Одмах после првомајских празника у алексиначкој локалној самоуправи почиње се са израдом одређене документације неопходне за наставак реализације плана доласка Компаније „Магна” као значајног инвеститора. Ту се, пре свега, мисли на израду Елабората о оправданости отуђења земљишта испод тржишне вредности који би требало да покаже оправданост доделе локације инвеститору.

По речима председника општине Алексинац Ненада Станковића, елаборат је велики и доста сложен докуменат који практично пројектује све приходе које ће имати држава и локална самоуправа од Компаније „Магна” у наредних пет година, на пројектован број радника, односно колико они у том периоду мисле да запосле особа.

‒ На основу закона, земљиште које ми за њихову инвестицију имамо инвеститор може да купи по повлашћеној цени или, како то често бива код великих инвестиција, они најчешће то земљиште добију бесплатно на коришћење. То право они остварују на основу Елабората где су сагледане све вредности. Код доношења оваквих одлука треба да се имају у виду и користи које заједница има. Из прихода које ћемо ми имати од ‘Магне’, произилази закључак да за врло кратко време, за неке две године, они ће то земљиште да отплате кроз друге видове давања локалној самоуправи – каже Станковић. 

Nenad Stanković

Око ове инвестиције последњих годину дана било је доста приче. У јавности је било неких детаља, а о познатим намерама ове канадске компаније која има предузеће и у Србији, у Оџацима, председник Станковић открива податак о броју запослених и локацији градње погона.

‒ Причамо о земљишту које се налази поред старог ауто-пута код некадашње ‘Емпе’. Оно што ми на локалу зовемо некадашњим ‘Емпиним’ стадионом за фудбалске активности. Има података да они мисле да им компанија ради са 1.800 људи, мада су првобитно исказали потребу за 1.500 људи. Видећемо шта су договарали са Aгенцијом за страна улагања и промоцију извоза Републике Србије СИЕПА. Број који упишу у поднетим документима Агенцији, то је број који њих јако обавезује. Он може да буде већи, али за њих не би било добро да буде мање. Тако да обично у тој комуникацији са СИЕПА се упише нешто мања бројка, него што они за потребе своје производње могу и реално да упосле. 

Да „Магна” озбиљно размишља о инвестицији у Алексинцу указују и две чињенице. У овом периоду ванредног стања, Компанија „Магна” се појавила као значајан донатор и подршка алексиначкој локалној самоуправи, а и завршила је све припремне разговоре са ресорним министарством око инвестиције. Њихова донација, по Станковићевим речима, је преко 10 хиљада евра и обухвата 10 хиљада заштитних маски и рукавица, и три специјална монитора за Општу болницу.


На насловној фотографији: Компанија „Магна” у Оџацима

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

1 + four =