Počeli “Pekarski dani”

Manifestacija „Pekarski dani“, koju 11. put po redu organizuje Poljprivredna škola „Šumatovac“, počela je sinoć svečanom akademijom u velikoj sali Doma kulture i trajaće do 30. oktobra. Manifestaciju je proglasila otvorenom direktorka ove ustanove Jasmina Tončić, koja je napomenula da su „Pekarski dani“ odavno izašli iz lokalnih okvira i postali manifestacija koja povezuje poljoprivredne škole u regionu.pekarski dani foto

– Ovom prilikom zahvaljujem se svima na nesebičnom zalaganju da ova manifestacija opravda svoje postojanje i bude na ponos učenicima i nastavnicima škole, a ujedno i gradska manifestacija međunarodnog karaktera. Naša škola je ponosna što je domaćin školama iz cele Srbije, koje učestvuju u izboru za najbolji slavski kolač. Posebno nam je drago što su se ovom takmičenju pridružili građani Aleksinca i okoline, udruženja i organizacije iz raznih gradova Srbije, ali i iz inostranstva, iz Bugarske, Slovenije, Rumunije i Hrvatske.

U ime lokalne samouprave učesnike ovogodišnjih „Pekarskih dana“ pozdravio je zamenik predsednika opštine Aleksinac Čedomir Rakić. On je istakao da je ovakva manifestacija za opštinu Aleksinac veoma značajna.

– Želeo bih samo da se osvrnem koliko je ovakva manifestacija, to jest sve manifestacije koje uopšte imaju dodirnih tačaka ili su usko povezane sa poljoprivredom imaju značaj za opštinu Aleksinac, pre svega zato što je opština Aleksinac poljoprivredna opština. Prostiremo se na 707 kvadratnih kilometara i imamo 71 naseljeno mesto, što pokazuje da se dve trećine stanovništva bazira na poljoprivrednoj proizvodnji. Mi kao lokalna samouprava, u saradnji sa poljoprivrednim, privrednim subjektima u opštini i Poljoprivrednom školom, i te kako treba da stavimo akcenat na razvoj poljoprivrede, jer samo razvojem poljoprivrede i prerađivačke i prehrambene industrije možemo da vratimo stari sjaj Aleksincu, onakav kakav je nekada i bio.

Na otvaranju „Pekarskih dana“ izveden je i bogat kulturno-umetnički program u kome su, osim učenika škole, učestvovali i članovi Mešovitog hora „Šumatovac“, a priređena je i modna revija Udruženja građana „Radinost“. U sklopu manifestacije, sinoć je otvorena izložba fotografija pod nazivom „Pekarski dani – retrospektiva“.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

3 × 3 =