Почеле припреме за вашар, објављен позив закупцима

Припреме за предстојећи Петровдански вашар у Алексинцу су већ почеле. На званичном сајту Општине Алексинац је већ упућен позив учесницима да резервишу продајна места.

У објављеном тексту обавештавају се заинтересовани закупци површине јавне намене, да могу поднети захтеве за заузеће површине јавне намене за период Петровданског вашара – 12,13. и 14. јул 2022. године.

Како се наводи предност при одлучивању о поднетим захтевима имаће закупци који су закупили јавну површину на прошлогодишњем Петровданском вашару. Све информације заинтересовани закупци могу добити у згради Општинске управе општине Алексинац, канцеларија број 19, почевши од данас, 22. јуна.

Петровдански вашар је од давнина био велики празник. Српска православна црква и верници славе Дан светих апостола Петра и Павла, празник познатији као Петровдан. У народу се за овај значајан црквени празник казује да је до подне Петровдан, а од подне Павловдан, писао је у „Календару српских народних обичаја” етнолог и књижевник Миле Недељковић.

Vašar
Петровдански вашар 2019. године (архива Алрпес)

Истовремено он појашњава да Петар и Павле нису били браћа, како се верује. Апостол Петар је разапет на крсту (и то наглавачке, по сопственој жељи јер се сматрао недостојним да издахне у положају у којем је Христ разапет), док је апостол Павле посечен, по заповести цара Нерона, 67. године, истог дана када је убијен и Петар, навео је Недељковић. Дан апостола Петра је у нашем народу строго светкован, па тог дана нико није радио у пољу, чак ни башту нико није заливао.

У календару манифестација у Србији записано је да се Петровдански вашар одржава у Алексинцу, Барошевцу код Лазаревца, Обреновцу, Љигу, Неготину, Пожеги, Текеришу, Смедереву, Великој Плани, Варварину, Стопањи, Злоту, Руменки код Новог Сада, Србобрану. Поборници вашара објасниће да ће многи  истрпети врућину, прашину, буку, кишу, бол у ногама зарад вашарских чаролија каквих нема у климатизованим тржним центрима. У Алексинцу се тих дана одржава и чувана манифестација „На Морави воденица стара”.

Насловна фотогфаија: Петровдански вашар 2021. (Архива Алпрес).

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

ten − 2 =