Дан музике обележен и у Алексинцу

Алексиначки мешовити хор „Шуматовацˮ је наступом на отвореном у центру града, испред фонтане, и певајући неколико нумера у овдашњим кафићима обележио Светски дан музике. Том приликом се десио необичан сусрет са познатом џез певачицом, Надом Павловић, родом из ових крајева и некадашњом житељком Алексинца. Она је замолила чланове хора да отпевају још једну песму, што су они са задовољством учинили. 

 

Мини концерт овог хора није био најављен па су они певали за случајне пролазнике. Овај њихов гест је изазвао пажњу и побрао симпатије присутних.

Дан музике обележава се у 120 земаља, окупљају се музичари, славе га професионалци и аматери. Дан је установљен почетком осамдесетих година у Француској на предлог тадашњег министра културе те земље Жака Ланга. Он је предложио да се 21. јун, дан са најдужом обданицом у години, широм Француске прославља музиком, бесплатним концертима аматера и професионалаца, појединаца и удружења, деце и одраслих, рокера, шансоњера, џезера и класичара.

Године 1997. Француска, Чешка, Шпанија, Италија, Грчка и Турска на састанку у Будимпешти потписују Европску повељу о празнику музике. Од тада се обележавању Светског дана музике прикључује све већи број земаља. Већ неколико година, овај празник се прославља у више од стотину земаља, међу којима је и Србија. Прилагођавајући се културним специфичностима сваке земље, постао је популарна међународна музичка манифестација, која се одржава на јавним местима, трговима, парковима.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

twelve + 19 =