Norveška

Почеле пријаве за бесплатан курс немачког и ИТ обуку

Четрдесеторо становника општине Алексинац, који се воде као теже запошљиви, а налазе се на евиденцији Националне службе, имају прилику да се пријаве за бесплатан курс немачког језика и ИТ обуку. Ови бесплатни курсеви спроводе се кроз програм „Норвешка за вас”, а за реализацију је задужен Одсек за локални економски развој општине Алексинац.

Из одсека поручују да се заинтересовани кандидати могу пријавити до 1. августа.

‒ Теже запошљива лица која ће имати предност приликом одабира су млади до 30 година, старији од 50 година, дугорочно незапослени (на евиденцији НСЗ-а дуже од 12 месеци), вишкови запослених, особе са инвалидитетом, Роми, радно способни корисници новчане социјалне помоћи, жене, рурално становништво и избегла и расељена лица – стоји у јавном позиву. 

Један од услова је да кандидати имају минимум завршену средњу школу, а за ИТ обуку и основно знање рада на рачунару. Курсеви ће трајати по три месеца, а полазници ће бити организовани у три групе, 20 за немачки језик, док ће по 10 полазника похађати основе програмирања и Web дизајн у склопу ИТ обуке.
За кандидате ван Алексинца биће обезбеђен и бесплатан превоз, напомињу реализатори пројекта.
На крају курса, сертификате ће добити само они који су редовно похађали обуку и положили завршно тестирање. Како би се оформила што озбиљнија група, која заиста жели да унапреди своја знања из наведених области, најпре ће бити урађен интервју са свим кандидатима који се пријаве за обуку.
За овај пројекат Краљевина Норвешка, кроз програм „Норвешка за вас”, донирала је 11.100 америчких долара, док је укупна вредност пројекта 13.100 долара.


Сви заинтересоване који испуњавају услове могу да се пријаве за интервју путем мејла odsekler@aleksinac.org, на број телефона 018/809-007, односно лично у просторијама Националне службе за запошљавање у Алексинцу.

Више информација на званичном сајту Општине Алексинац.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

3 × two =