Почела ревакцинација, а вакцинација чека вакцину

Ревакцинација грађана на подручју општине Алексинац почела је данас. До сада је преко 2.600 особа са територије општине Алексинац примило прву дозу вакцине, што је преко 6 одсто одраслог становништва, односно скоро 5,5 одсто укупног становништва и сви они ће бити ревакцинисани.

− Што се тиче ревакцинације она тече по плану и свако се позива, из Београда се шаљу позиви на SMS и MAIL. Ревакцине су обезбеђена за све, добили смо прве количине од преко 1300 доза. Нове количине пристизаће редовно, на свака два три дана, јер вакцина има довољно. Молимо грађане да се појаве на месту вакцинација у Дому културе онда када им је речено да се не би правиле гужве − објашњава епидемиолог др Родољуб Живадиновић.

У понедељак су и последње залихе кинеске вакцине дате грађанима старости преко 75 година, а редовна вакцинација наставиће се када буду допремљене нове количине вакцина, што се очекује ових дана.

− Чули смо и преко медија да и данас стиже нових 500.000 доза кинеске вакцине, да су стигле неке количине и руске вакцине, а да ускоро стиже и АстраЗенека. Тако да се надамо и да се редовна вакцинација успешно настави колико одмах, јер већ сада са тим количинама може да се започне један озбиљнији циклус вакцинисања првом дозом, а знате да држава оставља половину тих доза за другу дозу. Тако да, нема разлога за бригу, за све ће бити и прве и друге дозе − додаје др Живадиновић

Иако је увелико кренула ревакцинација становништва, епидемија ипак не јењава.

− Епидемиолошка ситуација је и даље несигурна, могу тако да кажем јер смо протекле недеље имали скок броја позитивних за 70,5 одсто у односу на претходну недељу. То је укупно 87 позитивних прошле недеље у односу на 51 позитиван претпрошле недеље. Што се тиче ових пар дана ове недеље за сада имамо добар пад од 40 процената, али кажем никада не може да се суди на основу два дана. Што се тиче првих прегледа њих је прошле недеље било за 31,1 посто више него претходне, а што се тиче ових пар дана ове недеље њих је за десетак посто више него претходне, тако да број првих прегледа и даље расте − појашњава др Живадиновић.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

four × two =