Почела обнова статуса пољопривредних газдинстава

Како би задржали активан статус свог пољопривредног газдинства и касније могли да конкуришу за подстицаје Министарства пољопривреде, неопходно је да пољопривредници, носиоци пољопривредног газдинства, провере податке и изврше обнову статуса за ову календарску годину преко апликације еАграр.

Поред осталих могућности, од почетка ове године пољопривредници преко еАграра могу да затраже и повраћај акцизе коју су платили на дизел и биогориво. Ова могућност односи се само на моторно гориво које се користи у пољопривредне сврхе, али то није једини услов.

Прописом је предвиђено да ће пољопривредници поврат акцизе моћи да остваре за највише 100 литара нафте и биогорива. Да би поднели захтев за поврат акцизе, пољопривредници ће морати да поседују и фискалне рачуне на којима ће, када је реч о пољопривредницима који су физичка лица, стајати и број пољопривредног газдинства. Правилником се прописује и шта се све уноси у тај електронски образац захтева, што између осталог укључује и датуме и количине купљеног горива, као и бројеве тих фискалних рачуна који се односе на конкретну куповину. Уноси се, такође, и назив катастарске општине, број и површина катастарске парцеле засађене под одговарајућом биљном културом за коју је извршена набавка деривата нафте за пољопривредне сврхе и други подаци.

Према свему судећи, да би неко успео да оствари овај повраћај, потребно је да се добро разуме у ИТ сектор и има доста слободног времена.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

2 + nineteen =