За групу васпитачица остају стари проблеми и у новој години

Један број васпитачица запослених у алексиначкој Предшколској установи „Лане”, као и њихове колегинице у већини градова у Србији, испратио је стару и дочекало нову годину са вишегодишњим проблемом који их мучи. Ради се о признавању коефицијената за исплату плате на основу радног места, али и школске спреме.

Оне захтевају да им се повећа коефицијент и изједначи са њиховим колегиницама које имају високо образовање, јер су и оне у међувремену завршиле адекватан државни факултет. Завршетком специјалистичких студија стекле су основ да могу да промене своје коефицијенте. Потпомогнуте синдикалним колегиницама из других средина, Алексинчанке су крајем децембра прошле године организовале протестно окупљање испред зграде општине Алексинац.

Њих је примио први човек алексиначке локалне самоуправе председник Далибор Радичевић који је за наш медиј казао да то није нова тема и да се она пролонгира од 2017. године када је једној групи васпитача признат већи степен и самим тим на основу тога уследило је и повећање плате. Председник Радичевић још и каже да васпитачице које се жале, не само да раде у истој установи са колегиницама које имају већу плату, већ се дешава да раде и у истој групи. Али за сада, наш саговорник не види решење проблема, без републичких институција.

Далибор Радичевић (фото из архиве)

‒ Проблематика је таква да тек у сарадњи са Министарством финансија можемо да прихватимо и њихове захтеве. Захтев се односи на повећање масе за плате која је строго контролисана од стране Министарства финансија. Када бисмо имали уштеду у самој маси за плате, односно вишак средстава у току неке године, ми бисмо без неке сагласности могли да прихватимо њихове захтеве, с обзиром на то да општина Алексинац дужи низ година уназад нема прекомерно запошљавање или запошљавање људи за које можемо да тражимо већу масу за плате – објашњава председник Радичевић.

Алексиначка локална самоуправа је упутила већ раније захтев надлежном министарству да одобри увећање масе за плате, али како нам се чини добили су политички одговор.  

‒ Нисмо добили ни позитиван ни негативан одговор. Добили смо само да ако можемо да то урадимо из уштеде. Пошто уштеде нема, односно нема средстава која су слободна на тој позицији, договор са васпитачицама јесте да у току следеће године обновимо тај захтев и да пробамо на тај начин да решимо проблем – открива намере први човек наше општине.

Аница Павловић, председник синдиката ПУ „Лане” је појаснила цео проблем рекавши да колегинице које раде у истој васпитној групи, и обе имају стручну спрему, једна има коефицијент 17,32, а друга 14,88. По њеним речима разлика у плати буде негде око стотину евра.

Аница Павловић (фото: Алексинац.нет)

‒ По целој Србији је слична ситуација. Колегинице из Краљева и Ваљева су скоро избориле то право и добиле позитиван став Министарства финансије за увећање масе за плате и већ сутрадан су потписале нови анекс уговора на 17,32. По угледу на њих и ми смо затражили од нашег председника општине да упути захтев Министарству финансија за увећање масе, нисмо добили повратну информацију да ли је захтев упућен и какав је одговор добио, односно да ли је одговор уопште добио. Ми не желимо да верујемо да је Министарство финансија некоме мајка, а некоме маћеха, и да се овај проблем решава тако селективно од града до града. Надамо се да ће тај проблем коначно бити решен у нашој локалној самоуправи, али и на нивоу целе Србије – казала је тада Павловић.

Међу протестантима је била и Босиљка Јовановић, председница самосталног синдиката предшколског васпитања и образовања Србије која каже да овај проблем траје од 2019. године и да они константно врше притиске на надлежни суд и комплетну јавност да се женама, које су се дошколовале, уложиле свој труд, рад, жртвовале од сопствених породица, призна оно што им законом следује, а то је одређени ниво образовања.

На нивоу целе Србије број таквих случајева није мали. У Алексинцу 14 радница има признат, а 17 нема признати коефицијент за плату. У бруто износу то би на годишњем нивоу локалну самоуправу коштало око пет милиона динара. Општина за сада ослушкује шта ће рећи ресорно министарство и наводно је спремна да издвоји такав новац. Али без сагласност Министарства финансија ништа. Можда ће нова 2024. бити срећнија за васпитачице, а можда и за актуелну локалну власт коју очекују избори. А пре њих, било би и за једне и друге пожељно да реше овакве несугласице.

Извор фотографија: Алексинац.нет (фото: Саша Гидра Марковић).

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

three + seventeen =